В страната няма нито един починал директно от Ковид-19

В страната няма нито един починал директно от Ковид-19

Този коментар, че“ в страната няма нито един починал директно от коронавирус“, направи доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница София.
Доц.Мангъров поясни, че починалите досега 93 души, за които се съобщава, че са от коронавирус, не е така, защото всички те са били със сериозни други заболявания.
„Може да са починали от тези заболявания и с коронавирус, но не и само от него. „Тези 93 починали, ако не бяха изследванията, нямаше и да ги усетим.“ А за тези 40-50 души, които с а в интензивни сектори, той отбеляза, че“ това го има през цялата година, а с грипоподобни симптоми са от няколкостотин до хиляди.“
Затова според доц.Мангъров, за времето на коронавируса“, в страната нищо особено не се случи“. Според него от обявяването на пандемията и досега, „не са положени усилия, за да се разбере точно какво се случи.“
За разногласията си с НОЩ и ген.Мутафчийски, доц.Мантгъров обясни, че това се е случило, защото у нас са приложени модели от вън от хора, които не са запознати със ситуацията у нас, а съобщаването за опасност от хиляди заразени и починали, хладилници и др. нарече „неадекватно. Разбира се ,беше за доброто на хората, но можеше да се изследва и след това да се взимат решения. „
Доц Мангъров приветства разхлабването на мерките и падането на някои ограничения, но беше категоричен, че по-бързо трябва да се отворят училища, детски градини и университети, а предложението за киносалоните с маски и през столове за него е анекдотично.
Инфекционистът препоръча да се спазват законовите мерки, „колкото и да са безсмислени“, като обясни, че това е, за да не бъдат глобени хората.
„Няма опасност от втора вълна на Ковид 19, това се говореше от началото, мисля, че и сега няма да се случи, но гласовете, които се изказват, са много силни.
Колкото по-бързо се върнем към нормален ритъм и начин на живот, толкова по-добре ще е за всички нас./БНР

Още по темата