Вноските по кредитите да се замразят, предлага ВМРО

Вноските по кредитите да се замразят, предлага ВМРО

До края на извънредното положение да спре да тече срокът по дължимите вноски по кредити на физическите лица. Такова предложение да бъде включено в закона за извънредните мерки правят от ВМРО, обяви на брифинг зам.-председателят на партията Искрен Веселинов, предаде репортер на Novini.bg.
Предлагаме нов чл. 4, в който да дефинираме, че сроковете на кредитите на физическите лица спират да текат. От това банките няма да загубят. Единствено би пострадала банковата наличност, но с едно символично освобождаване на резерва на БНБ това може да се коригира. На юридическите лица, чиято дейност е затруднена заради извънредните мерки, също да се даде право да не правят вноски по кредитите. По този начин спира да тече срокът на кредита по време на извънредното положение. Примерно 13 март става 13 април.Вноските ще останат дължими, но се пресича възможността по време на замразяването им да се отчитат наказателни лихви по тях за закъснение, обясни Веселинов.
По думите му целта е да бъдат „замразени“ всякакви правни действия от страна на банките и кредитите да не стават предсрочно изискуеми през времето на извънредното положение. Веселинов коментира, че няма такава прецизна система, която да определи кой има право да задържи във времето кредитната вноска и кой няма право на това, затова предложението на ВМРО е унифицирано.
Предлагаме и създаване на нов чл. 8, който предвижда едноличните търговци, чиято дейност е затруднена да имат право да искат от НАП разсрочване на задълженията си. Затрудненнието би трябвало да се докаже пред органите на НАП. Вярваме, че българската държава ще бъде достатчъно отзивчива, посочи зам.председателят на ВМРО.
Предвиждаме още по искане на кризисния щаб министърът на икономиката да има право на определяне на пределна цена или максимална надценка на стоките от първа необходимост, поясни Искрен Веселинов./Новините БГ

Още по темата