Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в стратегията ни, твърди Николина Ангелкова

Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в стратегията ни, твърди Николина Ангелкова


„Винаги вътрешният туризъм е бил номер едно в нашата стратегия за развитие на сектора и за неговото насърчаване“. Това каза пред БНР министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ секторът изисква общи усилия на всички от бранша, защото възстановяването ще е тежко и бавно, но посочи, че така ще бъде навсякъде в света.

Ангелкова обясни, че в кризисната рекламна стратегия за развитието на летния туризъм на министерството са поставени на второ място туристите от съседните ни страни. „Защото най-лесно могат да ни посетят с автомобилен транспорт“, уточни тя и посочи, че през 2019-а румънците са били на първо място с над 1 милион туристически посещения само през лятото.

Министър Ангелкова изтъкна, че се водят преговори с европейски държави, които имат сходна епидемична обстановка с българската, за да може от 15-и юни да започнат пътувания на туристи от тези страни към България. „Големите туроператори потвърждават, че от 15-и юни нататък няма анулирани чартърни полети, които са били резервирани за България“, заяви министърът на туризма. „Няма как да има туризъм и икономика с карантина, не случайно ЕК препоръча отпадането на карантината. Много важно е решението на здравните власти и епидемичната обстановка, за да можем да минимизиране риска“, обясни тя.

Министър Ангелкова беше категорична, че вероятността да се върне свободният трафик в Европа от 15-и юни е голяма, ако епидемичната обстановка го позволява. Тя добави, че всеки ден полагат усилия за това.

Като предимство за България тя посочи ниския ръст на заразените с Covid-19 в страната. „И в немската, и в английската преса, и навсякъде в Европа това се дава като предимство при избора на България като туристическа дестинация“, посочи министърът. Миналата година постигнахме историческа договореност с немските здравни каса и сега се рестартира рекламната кампания с тях, допълни още Ангелкова.  

В отговор на коментар на Бранимир Ботев, че в момента един чуждестранен турист оставя 450 долара, а преизчислено през инфлацията това е 415 долара, Николина Ангелкова заяви, че през 2019-а година България е посрещнала над 9,2 млн. чуждестранни туристи и са реализирани над 8,4 млрд. лева приходи от туризъм.

Още по темата