Васил Божков прехвърли акциите на „Левски“ на Бойко Борисов

Васил Божков прехвърли акциите на „Левски“ на Бойко Борисов


Бизнесменът Васил Божков прехвърли акциите на Левски на премиера Бойко Борисов. Мотивът е, че Борисов е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите, затова бъдещeто на клуба трябва да е в негови ръце. Това съобщиха от „Нове холдинг“.

„Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции“, казват в писмото настоящият собственик на мажоритарния пакет акции Георги Попов и Васил Божков  и добавят, че  като бивши мажоритарни акционери, не веднъж са заявявали, че единственото, което искат възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за клуба е била тяхна и след инвестирани над 24 милиона лева в рамките на една година, клубът се е стабилизирал и изправил на крака. Припомнят още, че и дългове в размер на над 32 млн. лв. са били поетапно погасявани и е изготвен успешен бизнес модел.

„Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година.
Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци“, се казва още в позицията.

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик Бойко Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.

В момента клубът е в изключително тежко финансово състояние, а Васил Божков и Георги Попов се намират в Обединените арабски емирства. Българската държава е поискала екстрадицията на Божков във връзка с 11-те обвинения срещу него. В позицията на „Нове холдинг“ се посочва, че състоянието на футболния клуб е породено от „умишлено и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му“.

Още по темата