Взехме 5 милиарда нов външен заем

Взехме 5 милиарда нов външен заем

България взе нов външен заем в размер на 5 милиарда лева.
Емитирахме първата емисия от външен дълг от 2016 г. насам в два транша, обяви финансовият министър Кирил Ананиев. Става въпрос за емитиране на десетгодишни и трийсетгодишни еврооблигации от по 2,5 милиарда лева.
Парите ще се използват за рефинансиране на съществуващ дълг досега, както и за покриване на финансовото осигуряване на социално-икономическите мерки заради коронавируса, икономическото възстановяване на страната и финансирането на държавния дефицит, обясни финансовият министър Кирил Ананиев.
Към търга, провел се във вторник, е имало голям инвеститорски интерес, отчете Ананиев. За първи път излизаме на пазара с 30-годишни книжа, поясни министърът на финансите. „Емисията предизвика безпрецедентен интерес, което доведе до заявки, надвишаващи над 4 пъти обема, който търсехме – от 2 милиарда.
„Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 милиарда на 2,5 милиарда евро, разпределени в двата транша“, разясни Кирил Ананиев.
„Постигнахме доходност, която ни намалява разходите по обслужване на този нов дълг и при десетгодишната, и при трийсетгодишната емисия, което означава, че ще плащаме много по-ниски лихви от първоначалните ни намерения.“, обясни още министърът на финансите.
„Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България“, каза Ананиев. „Успехът на емисията е в резултат на дългогодишните ни усилия на поддържане на строга фискална дисциплина“, похвали се той.
„Както обичаме да казваме бюджетарите, ръчно управляваме бюджета“, каза Ананиев в отговор на въпрос за актуализация на бюджета.
И призна, че властта коментира „възможността за актуализация на бюджета, но тя ще засегне най-вече неизпълнението на приходната част, която е свързана с несигурност за изплащане на концесията на летище „София“ и неизпълнението на тол таксите“.
Ананиев посочи, че продължава политиката на Владислав Горанов за строга фискална дисциплина и в това отношение разлики между двамата няма. / Darik News

Още по темата