Втора турска криптоборса излезе от строя

Втора турска криптоборса излезе от строя


Турските инвеститори в криптовалути понесоха още един удар в края на тази наистина злополучна седмица след като втора голяма борса за виртуални пари – Vebitcoin, прекрати дейността си, като се позова на влошени финансови условия.

Новинарската агенция „Демирорен“ съобщи, че главният й изпълнителен директор и трима други служители са били задържани. Бордът за разследване на финансови престъпления е блокирал сметките на платформата и е започнал проверка. 

Vebitcoin е четвъртата по големина турска борса с дневен оборот от почти 60 млн. долара, твърди CoinGecko.com, който следи данните за цените, обемите и пазарната оценка на криптопазарите. Повече от половината от този оборот идва от сделки с Bitcoin. Виртуалната валута загуби 19% от пазарната си оценка през седмицата и падна под 50 хил. щ. долара. Тазседмичните пазарни турбуленции на пазарите на дигитални пари е най-тежкият период за Bitcoin и анализатори предупреждават за по-нататъшни загуби. 

Колапсът на Vebitcoin се случва дни след като на 21 април прекрати дейността си друга турска криптоборса – Thodex, а 27-годишният й основател избяга от страната. Thodex има близо 390 хил. потребители, по данни на адвокат на жертвите. Загубите могат да достигнат 2 млрд. щ. долара, информира турската преса. 

Двете фалирали борси са част от бума на криптосектора, привлякъл легиони турци, искащи да защитят спестяванията си от препускащата инфлация и нестабилната турска лира. Годишната инфлация в Турция се изкачи до 16.2% през март – тройно по-висока от целевата стойност на централната банка. Лирата пък загуби повече от 10% от пазарната си оценка към американския долар през 2021-а – девета поредна губеща година. 

Среднодневният обем на търговия на турския криптопазар е бил почти 2 млрд. щ. долара на 24 април, по данни на CoinGecko.com. Този бум привлече вниманието и на регулаторите.  

Турската централна банка забрани ползването на виртуални валути като форма на плащания от 30 април. Анкара не позволява на фирмите за разплащания и за електронни операции да посредничат при паричните трансфери до платформи за криптопари. 

В телевизионно интервю на 24 април председателят на Турската централна банка – Сахап Кавджиоглу – каза, че се подготвят още регулации на криптовалутите, защото са установени „обезпокоителни парични потоци от страната към чужбина чрез виртуалните монети“. 

Още по темата