Политическата ситуация вече трудно се различава от здравната

Политическата ситуация вече трудно се различава от здравната


„Докато ваксините бяха още на хоризонта, имаше повече ентусиазъм. Когато станаха реалност, настъпи разколебаване. Последното ни изследване показа, че предразположението към ваксиниране се върна… Желанието за ваксиниране расте с ръста на заразата. Обществото вижда надежда във ваксините“. Това каза пред БНР социологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. 

По думите му колкото по-голям е страхът от коронавируса, толкова по-голямо е доверието в здравните власти.

„Все повече политическата ситуация трудно се различава от здравната. Ние харесваме най-малко личностите, които най-много познаваме. Всички в България имат минусов рейтинг, изключение прави президентът. Лекарите са сред най-уважаваните – те са нови, страхът извиква упование, част от съсловието се увлече в медийните участия. Пресищането с медицинска и статистическа информация е логично, но прекаляването води до хаос и до ступор“, предупреди той. 

„Високият вирус ще разколебае групата, която не е твърд електорат, но има опасност твърдият електорат – в лицето на възрастните хора, да останат вкъщи и да не излезе да гласува. Ниската активност ще повлияе нееднакво на всички. Дано у властта няма инстинкт да се възползва от ниската активност“, допълни Симеонов. 

Социологът посочи седем формации, които се състезават реално за парламента. 

„От активността зависи бариерата. Колкото по-ниска е бариерата, толкова повече шанс имат формации около нея… ГЕРБ и БСП с лека преднина на ГЕРБ. „Има такъв народ“ и ДПС са на сходни позиции. „Демократична България“ вероятно ще разчитат на вот отвън и на финален спринт. Около и над ръба са „Изправи се! Мутри, вън!“ и ВМРО. Но ситуацията е толкова турбулентна, че всяка една моментна снимка е условна, камо ли пък прогноза“, обясни той.  

Според Първан Симеонов най-интересното питане е вечерта на 4 април дали сражаващите се институции ще приемат изборите. „Парламентарните избори са нулев тур за президентските, които ще имат и втори тур“, посочи той. 

Още по темата