„Летиме над „Балкански поток“ с първите мъже на Саудитска Арабия“ – О Новини

„Летиме над „Балкански поток“ с първите мъже на Саудитска Арабия“ – О Новини


Борисов смени джипа с хеликоптер: „Летиме над „Балкански поток“ с първите мъже на Саудитска Арабия“


септември 23, 2020

 

 
 
 
Така се разсейва лъжата, че зад фирмата, която строи Балкански поток, стои Русия, твърди още премиерът

„Много ни е красива държавата, ама да не строиш на нея“, каза премиерът Бойко Борисов, който бе на борда на хеликоптер и показа от въздуха изграждането на „Балкански поток“ на делегация от Саудитска Арабия.

 
 

„Летиме над „Балкански поток“ с първите мъже на Саудитска Арабия“, подчерта още премиерът, цитиран от БГНЕС. Той пусна видео във „Фейсбук“ на живо по време на полета. Пред делегацията Борисов обяви: „Чрез „Балкански поток“ ще можем да пренасяме азерски, американски, катарски, израелски, руски и всякакъв друг газ. Гарантираме и 100% диверсификация на доставките, което е изключително важно за енергийната ни сигурност.
 
 
 
Въпреки пандемията от COVID-19, работата по проекта не е спирала и повечето тръби вече са под земята. Хиляди строители и тежки машини работят всеки ден по „Балкански поток“, но това не става за сметка на нашето археологическо богатство. През 2019 г. и 2020 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД възложи и финансира проучването на 87 обекта по трасето с цел недопускане на унищожаването на археологически ценности при строителството на газопровода.“

 
 

„1400 багера и машини, поставящи тръби работят. 3000 работници“, похвали се Бойко Борисов и отбеляза пред чужденците, че трябва да кажат „на принц Салман, че България не е равна“.

 
 
 

Междувременно от правителствената пресслужба припомниха, че изграждането на „Балкански поток“ навлиза във финалната си фаза. На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето – над 474 км. На терен се трудят над 2 500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на ‘Балкански поток“ България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

 
 
 

В същото време САЩ се противопоставят на изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, която Борисов нарича „Балкански поток“. Според Вашингтон тя е заплаха за евроатлантическата общност, защото обвързва държавите-членки на НАТО и ЕС с руския природен газ. Лично държавният секретар Майк Помпео предупреди да не се изгражда продължението на „Турски/Балкански поток“, пише Сега.

 
 
 

Обхода от въздуха Борисов направи в присъствието на зам.-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител „Аркад“.

 
 
 
 

Чуждестранните гости подчертаха, че сътрудничеството между Саудитска Арабия и България е важно и саудитското правителство ще продължи да подкрепя компанията „Аркад“, за да приключи проектът навреме. „Благодаря за думите да разсеем една лъжа, че зад „Аркад“ и Саудитска Арабия е скрита руска компания, каза още Бойко Борисов.

 
 
 

„Впечатляващ проект! Това заяви заместник-министърът по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун докато облитахме с хеликоптер „Балкански поток“. Благодарен съм на колегите от Саудитска Арабия, че на националния си празник са в България, за да проверим заедно напредъка по изграждането на един проект с международно значение“, написа по-късно във „Фейсбук“ Борисов.

 
 
 
 

След това, премиерът Бойко Борисов подкара и джипа с хората от Саудитска Арабия. В него той качи шефа на „Булгаргаз“ Владимир Малинов.

 
 
 
 

Министър-председателят обясни, че „идваме да ускорим колектора за газопровод от Александруполис“ и говори защо говорим за „Балкански поток. Борисов обясни, че след като приключи работата по „Балкански поток“ пътищата ще бъдат асфалтирани, за да се подобри въздуха в региона. Премиерът обичайно говори и с работник на строежа, който сподели, че е доволен от работата и му плащат редовно. „От 16 държави имаме работници. Сега сме в средата на България“, обясни Борисов на своите гости.

 
 
 

„Да ги посети тук президентът Радев, за да види провалената държава какво прави“, каза още премиерът. Той обяви, че освен газовите тръби, те са помислили и за младото поколение, като са прекарали оптичен кабел, който да свързва Европа с Азия и да има още по-бърз високоскоростен интернет.

 
 
 
Сега
segabg.com
 

Още по темата