Арести в Индия заради „ваксинация“ със солена вода

Арести в Индия заради „ваксинация“ със солена вода

Арести в Индия заради тежка измама с ваксините.

Хиляди хора са станали жертва на мащабна измама за продажба на фалшиви ваксини срещу COVID-19 в Индия. Лекари и медицински работници са били арестувани по случая, съобщи Си Ен Ен, цитирайки местните власти.

Проведени са най-малко 12 акции за фалшиво ваксиниране близо до финансовия център Мумбай, в западния щат Махаращра, казва Вишал Тхакур, висш служител в полицейското управление в Мумбай, предаде dnes.bg. 

„Използвали са солена вода, която са инжектирали на хората. Това се е случвало във всеки ваксинационен лагер, който са организирали“, обясни той.

Приблизително 2500 човека са били имунизирани с фалшивите ваксини. Организаторите на схемата са таксували жертвите си за инжекциите и са спечелили общо 28 000 долара.

Тхакур добави: „Арестувахме лекари. Те използваха болница, която произвеждала фалшиви сертификати, флакони, спринцовки“.

До момента 14 души са арестувани по подозрения в измама, опит за умишлено убийство, престъпна конспирация и други обвинения. Възможно е да има още арести, тъй като полицията продължава да разследва други лица, замесени в измамата.

Индия се бори с втора вълна на коронавируса между април и началото на юни, която зарази милиони и уби десетки хиляди в цялата страна. След като достигнаха пик през май, ежедневните случаи бавно започнаха да намаляват, облекчавайки натиска върху обтегнатите медицински системи и позволявайки на властите да засилят програмата си за ваксинация по време на възстановяването на страната.

Източник: Petel.bg

Още по темата