Много вероятно е МВФ да понижи още прогнозите си за глобалния растеж

Много вероятно е МВФ да понижи още прогнозите си за глобалния растеж


Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че е „много вероятно“ Фондът да намали допълнително прогнозите си за глобален растеж, тъй като пандемията от коронавирус е ударила по-силно редица икономики, отколкото е било прогнозирано по-рано.

 „Постъпващите данни от много страни са по-лоши от вече песимистичните ни прогнози за световната икономика“, посочи Георгиева по време на онлайн конференция, спонсорирана от „Файненшъл таймс“.

„Много вероятно е да излезем с актуализацията на нашите прогнози някъде през юни, като към този момент очакванията ни са, че ще има малко повече лоши новини по отношение на това как виждаме 2020 година“, подчерта тя.

Прогнозата на Фонда преди месец бе, че блокирането на бизнеса и мерките, целящи да забавят разпространението на вируса, ще хвърлят света в най-дълбоката рецесия от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век, като глобалният брутен вътрешен продукт ще се свие с 3% през настоящата година.

Основният сценарий на МВФ, според който ефектът от пандемията ще отслабне през втората половина на годината, прогнозираше възстановяване на растежа до ниво от 5,8 на сто през 2021 година. Но Фондът също така предупреди, че прогнозата му е предпазлива и зависи от постъпващите данни.

Съединените щати загубиха 20,5 милиона работни места през април, като равнището на безработица е 14,7%, а някои американски служители заявиха, че данните за работни места през май могат да бъдат още по-лоши.

МВФ обикновено преразглежда прогнозите си за световната икономическа перспектива в началото на юли. Георгиева предупреди, че влошаващите се данни също така могат да означават, че развиващите се пазари и развиващите се икономики ще имат нужда от повече от 2,5 трилиона долара допълнително финансиране, за да се справят с пандемията.

Месец след пролетните срещи на МВФ и Световната банка Кристалина Георгиева заяви, че членовете на МВФ все още нямат споразумение по въпроса за нови специални права на Фонда – стъпка, последно предприета през 2009 г., която ще осигури стотици милиарди долари нова ликвидност за всички членове на международната организация – и бедни, и богати.

Устойчивостта на дълга остава основна загриженост, а страните трябва да изграждат по-устойчиви икономики, за да могат да се справят с кризите в бъдеще, каза още Георгиева посочвайки, че МВФ „много желае“ да подкрепи Аржентина, тъй като страната има проблеми както с коронакризата, така и с нивото на дълга.

 

Още по темата