Радев хвали кабинета, мъмри спекулантите: Грозно е да се печели от здравето

Радев хвали кабинета, мъмри спекулантите: Грозно е да се печели от здравето

„Още веднъж – всички да се отнасяме с разбиране към усилията на изпълнителната власт при форсмажорни обстоятелства Очевидно засега България задържа заразата. Това констатира в началото на срещата с премиера президентът Румен Радев.
„Важни са мерките, а не терминът извънредно положение. Мерките да бъдат добре планирани и добре осигурени. Аз съм обнадежден в това, че се вслушаха хората в призива на щаба и правителството. Хората спазват и социална изолация, и социална дистанция, има какво още да се желание, но е налице резултат“, добави той.
„Остава да решаваме и други важни, неотложни проблеми. Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, говоря за лични предпазни средства, дезинфектанти”, каза Радев.
Той коментира, че е добре, че производството се пренастройва, но отчете, че лекари в София все още нямат лични предпазни средства. Румен Радев попита участниците в срещата и дали лекарите са инструктирани как да работят в тази ситуация.
„Предприемаме мерки за наказание на лекарите, които отказват да работят. Но първо трябва да ги осигурим”, каза Радев.
Президентът призова още да не се насажда страх и паника в обществото в тази ситуация.
Румен Радев смята, че върви спекула с личните предпазни средства и призова гражданите да подават сигнали за подобни случаи.
„Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа. Да не изпаднем в хуманитарна. Надявам се, че ще има реални мерки, господин премиер. Знам, че нашите възможности са скромни. Надявам се един ден гладът да не победи страха”, каза Радев.
Здравният министър заяви, че работят изключително добре с щаба и всички негови предложения се превръщат в заповеди с оглед защита на здравето на хората в страната.
„Всеки един ден се съобщава за потребностите от лични предпазни средства. Доставени са количества, които са необходими за медиците на първа линия. Държавният бюджет също отпуска средства“, добави Ананиев. „За възрастните хора предвиждаме ТЕЛК становищата, които изтичат, да продължат още 2 месеца, както и протоколите за скъпо струващи лекарства, каза здравният министър. В БЧК започват да постъпват налични предпазни средства и апаратура. Очакваме и предпазните средства от Китай.“
По отношение на незаконната търговия, контрабандата и спекулата външният министър Младен Маринов заяви, че има много сериозен контрол, за да се гарантира, че гражданите ще могат да се запасят спокойно с лични предпазни средства./Dariknews.bg

Още по темата