Отново отложиха ремонта на банята в „Горна баня“

Отново отложиха ремонта на банята в „Горна баня“


За пореден път беше отложен ремонтът на банята в „Горна баня“. Средствата, заложени за авариен ремонт на фасадата на сградата в размер на 700 000 лева, бяха извадени от бюджета на Столичната община. Жителите на квартала неколкократно сигнализират, че сградата вече е опасна и се опасяват, че няма да издържи още една зима в това състояние. 

Минералната баня в „Горна баня“ е построена в този си вид през 20-е – 30-е години на миналия век. Изградена е с решение на общината, предимно с доброволен труд на хората от квартала. Ползвала се е активно до края на 80-е години на XX век. Оттогава започва и нерадостната съдба на сградата, особено след даването на концесия на минералната вода, която е в непосредствена близост до банята. Това се случва през 1999-2000 г., припомня Дарина Лучанска от Инициативния комитет на „Горна баня“.

„Сградата е паметник на културата и символът на „Горна баня“. До 2015 г. е била собственост на Министерството на здравеопазването и е стопанисвана от болницата по рехабилитация в „Овча купел“. Поради липса на средства те не са полагали достатъчно грижи за нея. Затова същата година Инициативният комитет, с подкрепата на почти всички жители на квартала се заема със задачата да възроди банята във вида отпреди 1989 г.“, посочи Лучанска пред БНР.

След актуализацията на бюджета на Столичната община банята в „Горна баня“ е извадена от списъка за обектите, които ще бъдат ремонтирани през тази година. От общината обаче обещават ремонт все пак да има, но догодина. От Инициативния комитет на квартала обаче смятат, че отлагането на ремонта може да бъде фатално за сградата.

Кметът на „Овча купел“ Ангел Стефанов вече е поискал цялата документация за банята в „Горна баня“, както и за тази в „Овча купел“, чийто ремонт също се отлага. Според Националния институт за недвижимо културно наследство, идейният проект трябва да бъде преправен, тъй като в този му вид ремонтът не може да се случи.

От Инициативния комитет на „Горна баня“ се надяват предвиденото препроектиране на двете бани да се случи по-скоро и реконструкцията да бъде съвместима с предназначението на сградата. 

 

Още по темата