Недобрата устна хигиена увеличава риска от рак на гърдата

Недобрата устна хигиена увеличава риска от рак на гърдата

Буквално казано, всичко започва с това какво слагаме в устата си и как се грижим за нейното здраве. Ново изследване (2017 г.), публикувано в сп. „Общност по стоматология и устна епидемиология“ (Community Dentistry and Oral Epidemiology Journal), показва, че жени, които страдат от пародонтоза (сериозно възпаление на венците), са два до три пъти по-предразположени да заболеят от рак на гърдата.

Изследователите вярват, че изнесените от тях резултати подкрепят теорията, според която ракът на гърдата може да се отключи от хронично възпаление и инфекция. Възпалението на венците е именно такова. То се причинява от непремахната зъбна плака. Това е много тънък слой от бактерии по повърхността на зъба. Ако не се отстранят чрез правилно измиване на зъбите, те загниват и водят до възпаление на венеца. Първоначално пациентът не усеща нищо, но постепенно възпалението се превръща в хронично и от устата, чрез венците, навлиза в кръвоносната и лимфната системи. А посредством тях възпалението се разпространява в други части на тялото, включително и в тъканта на гърдите. Тук е редно да отбележим, че подобно „пренасяне“ на инфекция към млечните жлези може да се случи при възпаление не само на венци, а още от зъбни корени, сливици, слюнчени жлези, синуси и пр.
Как може да помогне термографията?
Чрез безконтактната термография (вижте повече на www.germomed.com) може да се установи наличие на възпаление още когато няма болка и симптомите са невидими. Термографията улавя температурните разлики, с които  се характеризира възпалението в различните му стадии. Ето защо профилактичният преглед за здравето на вашите гърди трябва задължително да включва и областта на устата, шията и щитовидната жлеза.
Запишете се за изследване „Женско здраве“, което ще ви помогне да защитите здравето не само на вашите гърди, но и на зъбите и щитовидната ви жлеза.
Ако публикацията Недобрата устна хигиена увеличава риска от рак на гърдата Ви допада – споделете я с вашите приятели в социалната мрежа..

Източник: jenatadnes.com

Още по темата