Колаген: видове за здрави стави и млада кожа

Колаген: видове за здрави стави и млада кожа

Следните са най-често срещаните видове колаген, които може да намерите в магазини или онлайн:
Колаген Тип 1: Това е един от най-разпространените видове, присъстващи в човешкото тяло и помага за поддържане на кожата. Често се комбинира с други съставки, подкрепящи същата цел, например хиалуронова киселина;
Колаген Тип 2: Присъства предимно в хрущяла и спомага за укрепване на здравето на ставите. Често се комбинира с витамин Е, куркума, MSM, 3-ластин и др.
Колаген Тип 3: Този тип колаген също подпомага здравето на кожата чрез подобряване на еластичността;
Колаген Тип 5: Насърчава растежа на плацентата при бременни жени;
Колаген Тип 10: Среща се в хрущяла и насърчава здравето и развитието на костите.
Повечето хранителни добавки ще съдържат няколко вида колаген, с превес на 1 или 2 конкретни.
По същия начин може да се гледа и на зеленчуците. Един зеленчук не е богат само на 1-2 витамина, но винаги има превес на няколко конкретни, спрямо другите.
Важно: Доказано е, че витамин C е изключително ценен за синтеза на колаген. Поради тази причина във всеки по-напреднал колаген комплекс ще има наличие на витамина.
Ако не сте сигурни как да изберете качествен продукт, моята препоръка е да се консултирате предварително.
Интересен факт: Някои видове колаген, включително тип 1, са до 10 пъти по-силни от стоманата.
Предотвратяване загубата на колаген – важни стъпки
Здравословен хранителен режим може да помогне на тялото да произвежда по-ефективно колаген.
Също така, няма логика да приемаме хранителни добавки с колаген, ако постоянно му вредим с ежедневните си навици.
Храни, които спомагат образуването на ценния протеин:
Пролин: източници са яйчни белтъци, месо, сирене, соя и зеле;
Антоцианини: къпини, боровинки, череши и малини;
Витамин C: портокали, ягоди, чушки и броколи;
Мед: миди, ядки, червено месо;
Витамин A: сладки картофи, моркови, риба тон, спанак и др.
Какво уврежда колагена?
Някои фактори не зависят от нас, но други са напълно под наш контрол и могат да изтощят значително нивата на колаген в организма.
Висока консумация на захар

Диета с високо съдържание на захар увеличава скоростта на гликация.

Гликацията е процес, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция.
Процесът нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания.
Тютюнопушене
Химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат както колагена, така и еластина в кожата.
Никотинът също стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата. Това компрометира здравето на кожата, като намалява доставката на хранителни вещества и кислород към най-големия орган в нашето тяло.
Прекомерно слънчево излагане
Ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина ускоряват разграждането на протеина, увреждайки колагеновите влакна и причинявайки натрупване на анормален еластин.
UV лъчите увреждат колагена в дермата и кожата се възстановява неправилно, образувайки бръчки.
Въпреки че определено излагане на слънце е полезно, най-малкото за синтезиране на важния витамин Д, то прекомерното излагане не е желателно.
Автоимунни нарушения
Някои автоимунни разстройства могат да са причина антитела да се насочват към колагена.
Процесът стареене

Причинява прогресивен спад в нивата на колаген. Този фактор няма начин да се предотврати, но има много начини, чрез които да се забави значително.
Избягването на тютюна и излишното излагане на слънце. Спазването на здравословен хранителен режим и диета, както и следването на систематизирана фитнес програма ще спомогнат значително за редуциране на видимото стареене и за защитата на колагена, поддържайки кожата, костите, мускулите и ставите здрави за по-дълго време.
Колаген – противопоказания и вреди
Приемът на колаген се счита за безопасен при здрави хора.
Може да причини храносмилателни странични ефекти при хора предразположени към тях.
Препоръчително е човек предразположен към какъвто и да е стомашен дискомфорт, преди прием да се консултира с вещо лице.
Консултацията с лекар е задължителна, ако се приема с цел подобряване на конкретно заболяване или по време на бременност и кърмене.
При несъобразено висок прием може да се наблюдават следните противопоказания:
диария
усещане за тежест в стомаха
обрив
Важно е да се избират качествени продукти, които са тествани и отговарят на най-високи стандарти за качество.
По този начин се минимизира рискът от какъвто и да е страничен ефект.
Допълнителен съвет: Някои видове колаген са направени от рибен източник, a други от телешки или свински. Ако имате непоносимост към риба например, ще е важно предварително да проверите източника на колагена и да го избегнете.
Храни богати на Колаген

 
Натурален колаген се намира в съединителните тъкани на животните.
Следователно храни като:
пилешка и свинска кожа;
говеждо месо;
храни с желатин (например костен бульон);
риба
са източници на протеина.
Необходими са повече изследваня, за да се определи дали консумацията на богати на колаген храни всъщност спомага за увеличаването на протеина в тялото.
Колагенът в храната се разгражда на отделни аминокиселини и пептиди чрез храносмилателни ензими, докато протеинът в добавките вече е разграден (или хидролизиран), което спомага за по-ефективното усвояване според проучванията.

Хидролизиран колаген: Как точно работят хранителните добавки с колаген? 
Телата ни са изпълнени с клетки, които имат специфични задачи.
„Фибробластите“ имат задачата да произвеждат колаген. За да се случи това, те имат нужда от достъп до аминокиселини.
Хранителните добавки с колаген снабдяват фибробластите с необходимите аминокиселини, за да могат да осъществят целия процес.
Хидролизираният колаген, известен още като „колагенови пептиди“, е най-ефективният начин за доставяне на тези аминокиселини.
Процесът на хидролиза разгражда протеина до гладък, лек прах.
Крайният продукт има ниско молекулно тегло, което спомага за по-лесното усвояване и ефективното разпределение на аминокиселините в цялото тяло.
Това прави аминокиселините по-достъпни за усвояване и използване там, където са най-необходими.
Усвояване
Една от основните критики за хранителните добавки с колаген е, че стомашните киселини могат да разградят колагеновите пептиди, преди те да започнат да изпълняват предназначението си.
Протеинът е голяма молекула, но поради съвременния начин, по който се прави колаген (хидролизира се), в колагенови пептиди, ние сме способни да го усвоим и да се възползваме от здравословните му качества.
Изследвания доказват, че след прием на колаген в хидролизирана форма, той се увеличава в кръвта.
Така че, да, хранителните добавки осигуряват важни градивни елементи за тялото ни, за да може то да произвежда повече колаген – дори след храносмилане.
Интересен факт: Медицински изследвания доказват, че когато започнем да приемаме колаген с витамин С, производството му в организма също се увеличава. Витамин С е активен вътре в клетката, като помага за производството на проколаген – молекулата предшественик на колагена.
Поради тази причина повечето добавки колаген комплекс на пазара имат добавен витамин C към състава си.
Трябва ли да приемаме колаген като хранителна добавка?
Това е въпрос на личен избор, но според редица експерти живеем във времена, в които е невъзможно да си набавим всичко необходимо само чрез храната, защото съставът на ценни вещества в нея е намалял 5 пъти за последните 50 години.
Нашите предци са консумирали годишно средно 200 различни растения, расли в плодородна почва. Животните, чието месо са използвали, също са се хранили с тези растения.
Би било наивно да мислим, че днес можем да набавим към диетата си огромното количество витамини, минерали и други ценни вещества, хранейки се само с 15-20 вида, пък били те и био зеленчуци и плодове.
Хранителните добавки са удобен начин да си набавим протеина и да се концентрираме върху типа колаген, с който да подкрепим най-ефективно нашите цели.
Например, за здрава кожа и нокти е най-подходящ колаген тип-1, докато за здрави стави и кости, най-подходящ ще е колаген тип-2.
Както при всеки продукт, има някои марки и форми на колаген, които са по-добри от други.
Бъдете сигурни, че проверявате добре етикетите за излишни пълнители или други нездравословни допълнения, а ако не сте сигурни в избора, най-добре се консултирайте предварително.
Правилен прием на колаген
На каква възраст е добре да започнем да приемаме колаген?
След 25-30 годишна възраст е добре да се включи колаген в диетата, за да се запази еластичността на кожа и стави. Много по-лесно е да поддържаме това, което имаме, отколкото по-късно да се опитваме да възстановяваме.
Кога е най-доброто време за прием?
Най-важното е дозата да не се пропуска.
Може да е веднага след събуждане, между храненията или с някое от основните хранения за деня.
Приемането на колаген на празен стомах не е от особено важно значение. Когато консумираме естествени храни, те никога не се приемат самостоятелно.
Някои хора са по-чувствителни към хранителни добавки на празен стомах. Затова при какъвто и да е стомашен дискомфорт, колагенът се приема по време или непосредствено след едно от основните хранения.
За колко време може да се очаква ефект от прием на колаген?
Според медицински изследвания може да се очаква първи ефект от всекидневен прием след ~8 седмици, а след 12 седмици ефектът е още по-видим.
Повечето медицински проучвания, които доказват ползите от допълнителен прием на протеина са базирани на изследване за период от 2-12 месеца.
От колко грама колаген имаме нужда дневно?
Отговорът варира значително спрямо всеки човек, според много на брой индивидуални фактори.
Обикновено на опаковката на всеки продукт има препоръчителна дневна доза.
Ако тялото разрушава по-интензивно колаген поради някои от изброените фактори в статията, то може да се обмисли по-високо от препоръчителното количество.
За общо здраве препоръчителният прием колаген тип-1 може да варира между 3 и 10 грама, 1-2 пъти дневно.
При колаген комплекс формулите с тип-2 обикновено се използват 20-100 мг., отново 1-2 пъти дневно.
За конкретен здравословен проблем често са необходими по-високи дози за кратък период от време (известни като мега дози). За да се използват препоръчвам предварителна консултация и конкретна препоръка от лекар.
За ползи свързани с подобряване вида на кожата, по-здрави стави и сухожилия, мускулна маса, общо подобряване на здравословен статус,  може да използвате препоръчителната доза от производителя.
Колаген – цени на видове и комплекси
Цена за колаген може да варира спрямо произход, количество в доза, допълнителни съсваки в продукта и др.
Има различни форми, от които може да изберете:
Колаген комплекс: Най-често означава, че към колаген на капсули са добавени допълнителни съставки, като витамин C, магнезий, куркума, калций, хиалуронова киселина и др.
Колаген за пиене: Течен колаген или колаген на ампули, който е готов за директна консумация;
Колаген на прах: Разтваря се във вода или в любима напитка;
Телешки колаген / Рибен колаген: Показва хранителния източник за направата на хранителната добавка.

Спрямо вида и допълнителните съставки, цената варира между 30 и 70 лева – продукт, който ще стигне за около месец.

Заключение
Приемът на колаген е свързан с редица научно доказани ползи за здравето и много малко известни странични ефекти – най-вече при наличие на алергия.
Хранителните добавки с колаген могат да подобрят здравето на кожата чрез намаляване на бръчките и сухотата. Установихме също, че имат полза за увеличаване на мускулната маса и предотвратяване на болки в стави и сухожилия.
Хора споделят и за други плюсове от прием на колаген, като по-здрави нокти, по-сияйна коса и др.
Въпреки че някои храни съдържат колаген, не е известно дали колагенът в храната има същите ползи като хранителните добавки, заради начина на усвояване от телата ни.
Също така, храната, която е богата на колаген, често не присъства в менюто ни днешно време – с наличие на стави, кости, сухожилия, както са се хранили хората в миналото.
Хранителните добавки с колаген са безопасно и по-практичното решение, с което да обогатите храненето си и да се възползвате от всички здравословни ползи, които предлага ценният протеин.
Включвате ли храни, богати на колаген в менюто си или предпочитате колаген под формата на хранителна добавка?

Още по темата