Защо Швеция продължава да държи две основни мерки срещу COVID-19

Защо Швеция продължава да държи две основни мерки срещу COVID-19

В Швеция се прилагат основно две мерки за борба срещу коронавируса – миене на ръцете и спазването на социална дистанция, заяви бившият главен епидемиолог и съветник на шведското правителство проф. Юхан Гизеке, цитиран от сайта „rbc“.

Швеция демонстрира нестандартен подход в борбата срещу коронавируса, като отказа да въведе строги ограничения. В страната са отворени обществените места, кафенетата, началните училища, детските градини и общественият транспорт продължава да работи.

Въведена е единствено забрана за събирането на повече от 50 човека на едно място, а учениците от горните гласове и студентите в университетите преминаха на дистанционно обучение. Правителството препоръчва на гражданите да спазват социална дистанция, да работят по възможност от къщи и да избягват контактите с възрастни хора.

„Това е важно правило“, смята професорът. Ако сте се събудили сутринта и са се появили каквито и да е симптоми на заболяване, по-добре да си останете у дома. Тези препоръки се спазват както от гражданите, така и от работодателите. От Световната здравна организация отбелязаха способността на шведите да спазват социална дистанция без твърди забрани, като ги дадоха за пример на другите държави.

Според Гизеке, предимствата на ограничителните мерки в борбата срещу коронавируса не са очевидни. Швеция не смята за необходимо да засилва граничния контрол, тъй като всяка държава има растящи огнища на вируса и няма смисъл от притеснения, че болестта може да бъде внесена отвън, смята той.

„Затварянето на границите е безполезно“, категоричен е ученият. Затварянето на училищата вероятно няма да доведе до никакви последици. Да забраниш на хората да излизат по улиците е глупост – такива забрани не почиват на никакви научни обосновки.

Гизеке подчерта високата степен на дисциплина сред шведите, които се вслушват в препоръките на правителството за спазване на социална дистанция.

„Разбира се, ако не бяха направили това, темпът на разпространение на заразата в страната щеше да бъде значително по-висок“, отбелязва той.

Според него, в страната е в сила някакво подобие на карантина, като шведските граждани спазват правилата доброволно.

„Ние нямаме нужда от закони, които да задължават хората да си останат вкъщи. В това е и смисълът на важния принцип на шведската стратегия – хората не са глупави. Ако им обясните, че определени правила са в тяхна полза и ще помогнат на другите, те ще ви послушат“, смята професорът. Той подчерта, че този принцип би действал във всяка една държава, а не само в Швеция.

Системата на здравеопазване в Швеция се справя с повишеното натоварване заради вируса, а в отделенията за интензивно лечение има около 10 % незаети легла. При наличието на такива ресурси страната не възнамерява да въвежда допълнителни ограничения.

Гизеке обясни и защо процентът смъртност в Швеция е по-висок, отколкото в съседните държави. На 1 милион жители в страната се падат повече от 260 смъртни случая, което е повече, отколкото в съседна Финландия с 43, Дания с 83 или Норвегия с 38. В същото време смъртността е по-ниска, отколкото в Италия, Франция или Великобритания.

Проблемът с Дания, Норвегия и Нидерландия е в това, че наложените там ограничения рано или късно трябва да бъдат отменени. Не може да се стои постоянно под карантина. А когато това се случи, темповете на заразяване ще се засилят“, смята ученият.

Държавите, които въвеждат строги ограничение, просто отлагат решаването на проблема, който обаче ще продължи да същетвува и след два месеца.

Гизеке подчертава, че според изчисленията на шведски експерти, вирусът е бил преболедуван от около 500 000 жители на Стокхолм от 2,5 – милионното население на столицата. Това означава, че градът може да постигне колективен имунитет в рамките на няколко седмици. За територията на цялата страна това може да отнеме малко повече време – евентуално няколко месеца, смята той.

Вие няма да бъдете имунизиран срещу болестта цял живот, а само в продължение на около година, но това е достатъчно по време на борбата срещу епидемията, подчертава професорът.

По официални данни, в Швеция са регистрирани по-малко от 25 000 болни. Според Гизеке, броят на преболедувалите е много по-голям, защото по-голяма част от носителите на коронавируса нямат сериозни симптоми.

Това са около 98,5 % от случаите, които няма да потърсят лекарска помощ и при които се проявяват леки симптоми като температура, болно гърло, главоболие, температура, евентуално и диария.

Разбира се, има такива, при които симптомите са доста по-сериозни, както и такива, при които изходът може да бъде летален, но това са едва 0,1 % от населението, подчерта Гизеке.

Източник: Actualno.com

Още по темата