БСП предлага ДДС за храни и лекарства да се намали на 9%

БСП предлага ДДС за храни и лекарства да се намали на 9%


„БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание предложения в законодателството  във връзка с кризата вследствие на Ковид-19 и нейните последици. 

В съответствие с критиките, отправени при обсъжданията на първо четене, Корнелия Нинова и депутатите от БСП настояват за хората, на които им се е наложило да излязат в дълъг неплатен отпуск да бъде осигурена по една минимална работна заплата и осигуровки за всеки месец от извънредното положение. Проектът на БСП предвижда също подкрепа за самонаетите лица, за родителите, за хората с банкови кредити, за зеленчукопроизводителите, овощарите и животновъдите, както и за съкратените по време на кризата.Например минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 9 лв. на 17 лева.

Серия разпоредби от внесените предложения засягат стабилизиране на финансовото състояние на общините, много от които са изправени пред колапс заради сриването на постъпленията и непредвидените разходи. За тези промени настояват и от Националното сдружение на общините.

Не на последно място от БСП отново внасят за обсъждане предложение, за което неотменно са настоявали в последните три години, а именно – ДДС за храни и лекарства да се намали на 9%. Тази мярка би имала ефект както за крайните потребители, така и за тежко засегнатия ресторантьорски бранш.

По-рано се разбра, че ВМРО предлага защитата на длъжници от банки и колекторски фирми да се удължи с 2 месеца след извънредното положение, т.е. до 13 юли.

Вече внесените концесионни такси по курортите да се приспадат за следващата година в случай, че държавата обяви намалена или нулева събираемост в рамките на тази. Мярката е с цел постигане на равнопоставеност между концесионерите и подпомагане българския туризъм, искат още от ВМРО.

Партията на Карачанов предлага също така субсидия от 6000 евро за чартърни полети на български лицензирани превозвачи, а при липса на възможност и от чуждестранни по ред, определен от министъра на транспорта и др.

От ГЕРБ са предложили за регулаторният период за цените на дружествата в сектор „Електроенергетика“, който приключва на 30 юни, да може да се удължи със срок от два месеца след тази дата. Управляващите са предложили и с наредба на министъра на здравеопазването да се определят условията и редът за придвижването на контактни здрави лица, работещи в животновъдни ферми и преработвателни предприятия до работното им място. Друго предложение предвижда възможността за еднодневните трудови договори да се сключват за повече от един ден до края на извънредното положение да се удължи до 31 декември 2020 г.

От ДПС също предлагат да не се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от шест месеца, както и всички вземания, възникнали във връзка със здравноосигурителни правоотношения, включително и неустойки и периодични плащания да се погасяват с изтичането на петгодишна давност.

Във вторник депутатите ще гледат на второ четене всички предложения. 

Още по темата