Борисов ще се опита от извънредна ситуация да мине в предизборна, смята Първан Симеонов

Борисов ще се опита от извънредна ситуация да мине в предизборна, смята Първан Симеонов


„Оказва се, че българите са едни от най-съмняващите се народи в ситуацията, свързана с коронавируса. Ние сме най склонни, измежду десетки други държави, да казваме, че има нещо гнило, че има някакъв план, конспирация и преувеличаване“. Това каза пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“, като се позова на данни от международни изследвания. Според него социалната болка още не може да се усети пълноценно, но ще си проличи през есента.

„Вариант едно – дълбока социална криза, сериозна безработица и избуяване на нови политически субекти. Вариант две – Борисов ползва засилката от извънредното положение, което даде кредит на доверие на властта, ползва лятото като един по-спокоен период и есента започва да разказва предизборна история, т.е. влизаме в рекламната пауза“, изброи той възможните варианти за развитие на ситуацията. По думите му така премиерът ще се опита от извънредна ситуация да мине в предизборна ситуация.

Анализаторът изтъкна, че за предстоящите избори всичко зависи от това колко дълбока ще е социалната криза. „Ако и социалната криза не е толкова сериозна, както се случи със здравната, засега – властта ще може да ползва този бонус, който обществото ѝ даде“, посочи той.

Симеонов коментира още, че управленският стил в страната в момента излъчва сериозно количество хаос. 

Той анализира перспективата за смени в кабинета. „Логика едно – Борисов се плаши от идващата есен и решава да прави бързи избори, когато нито Мая Манолова, нито Слави Трифонов, нито дори Цветан Цветанов са готови, и Бойко Борисов много натиска да сподели отговорността, защото и ДПС винаги натиска за някакви формации на националното спасение и т.н. Много хора започнаха да се увличат по тази логика, забравяйки, че ще има служебен кабинет на президента Румен Радев” , обясни политологът. И продължи:

„Логика две – Борисов не е планиращ човек, той е оцеляващ човек, затова ми се струва, че този път ще се опита да си изкара мандата, защото мисли за мястото си в историята, а там трябва да пише, че има поне един изкаран мандат. А и Борисов сега не е толкова изплашен, както по време на протестите през 2013-а година. В най-голямата криза сега Борисов тръгна да въвежда еврото. По-вероятно ми изглежда засега Борисов да се опитва да удържи, но ще си проличи есента“, обобщи Първан Симеонов.

По думите му не е учудващо, че опозицията не е успяла да изпъкне в условията на криза, но изказа съмнение, че и в условията на социална чувствителност пак не е успяла.

Още по темата