Борисов посочи най-лошия сценарий заради коронавируса

Борисов посочи най-лошия сценарий заради коронавируса

Целта беше да изслушаме колегите от Европйския съвет за това какви мерки да вземем за справяне с коронавиуса. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Съвета по сигурността. „Научните среди не могат да ни кажат с какво се лекува коронавирусът. Цяла Европа се учи, пък и светът. Президентът Тръмп даде добър пример, като показа страхотно здраве. Ако не се поддадем на паника, няма да имаме проблеми. Здравето е най-важно, молим се на Господ да ни пази здрави. С този оптимизъм хората преживяват и досега. Ако започнеш да мислиш, че ако излезеш с колата, ще умреш, не е добре.
В най-лошия сценарий прогнозите са да починат 3 милиона души“, посочи министър-председателят. Той изтъкна, че ще стане много лошо, ако счупим икономиката в България. „Коронавирусът е като много други, от испанския грип са загинали 40 милиона. Ако се вземе колко са починали от рак през годината в Европа цифрата може да е по-голяма. Премиерът обеща, че ще има защитни средства родно производство.
„Цяла нощ Институтът на военните по отбраната работи. Нито една държава членка няма необходимия запас от маски, медицински облекла, аспиратори, респиратори, калцуни и ръкавици и какво ли не още. Никой не можеше да предвиди, че подобно нещо щеше да се случи. По 4 километра плат на ден произвеждат. Изпитанията минаха прекрасно. Сертифицират се. Нека медиите да бъдат поканени да видят как те функционират. Нека хората на първа линия се уверят, че това, което ще произведем в България, ще е първо качество. Според Мутафчийски това е много по-добро от внасянето. Те ще могат да се перат 50 пъти“, каза още премиерът.
Борисов допълни, че през нощта е предотвратен нов опит да се изнесат маски през границата, този път бройката им е била 20 хиляди. Премиерът беше категоричен, че ако сами не си помогнем друг няма да може и е убеден, че докато дойдат доставките от други европейски страни, държавата ни ще е готова с облеклата и маските. „Всички са се обединили около мнението, че ако се продават билети през стол и се дезинфекцира, то е възможно да се възобнови работата на кината и театрите. В училищата пък всеки първи час да започва с инструктаж за лична хигиена“, коментира лидерът на ГЕРБ./БЛИЦ

Още по темата