Извинения за шефа на цеха, в който нахлуха американски

Извинения за шефа на цеха, в който нахлуха американски


Инцидентът е от 11 май, но за него се разбра седмици по-късно

Министерството на отбраната поднесе извинение на собственика и работниците в цеха, в който погрешка нахлуха американски военни. 

За случая се разбра в петък (28 май), когато бе съобщено, че американски войници са влезли в производствен цех в Пловдивско, претърсили го и респектирали персонала. Инцидентът, записан от охранителни кaмери, се е случил по време на съюзническо учение в Чешнегирово.

На видеозаписа, разпространен от медии, се вижда как група военни, въоръжени с автомати, прескачат оградата и нахлуват в цеха за оборудване на рафинерии за олио. Фабриката буквално е долепена до военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабното учение. Собственикът и работниците в предприятието се канят да съдят всички отговорни за излязлото извън рамките си учение.

Не е упражнено никакво насилие от страна на въоръжени в Чешнегирово. Те са наредили на работниците в цеха да седнат, заявиха от Министерството на отбраната на извънреден брифинг в събота (29 май).

„В това учение участват военнослужещи от няколко съюзнически държави, десетки самолети, над 100 самолета. Това е едно изключително мащабно учение, което е проведено на наша територия. Учението е много успешно за всички съюзнически сили. В рамките на това учение се случва инцидент, очевидно недоразумение, защото съюзнически военнослужещи със задачи да прочистят района на Десанта, тъй като учението представлява отрениране на тактически въздушен десант, излизат извън периметъра на учението, влизат в този цех и търсят противниковите сили, които очевидно не са работещите цивилни граждани, които се виждат на кадрите. Искам да почертая, че както се вижда на клипа не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи. Нещо повече, не са използвани никакви груби методи. Те са наредили на цивилните граждани, които работят в цеха, да седнат“, посочи служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Панайотов подчерта, че инцидентът в село Чешнегирово е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. „В Министерството на отбраната съм наредил проверка по случая, с чиито резултати ще бъдете запознати, когато тази проверка приключи“, добави министърът. Проверки по случая се извършват от Окръжна прокуратура-Пловдив. МО поема ангажимент да обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети. 

С позиция излезе и Посолството на САЩ в България:

„Вчера, 28 май 2021 г, Посолството на САЩ получи информация за инцидент, станал по време на военно учение в Чешнегирово. Като част от въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21”, проведено между 10 и 14 май, американски военнослужещи от 173-та въздушно-десантна бригада проведоха учебна симулация на овладяване и обезопасяване на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово.

По време на учението, военнослужещи симулираха навлизане и прочистване на множество бункери и структури в летището. На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия.

Сухопътните сили на САЩ се отнасят сериозно към ученията и считат за приоритет безопасността на нашите военнослужещи, нашите съюзници и цивилни. Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата. Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще.“

Още по темата