Ученичка спечели дело за отмяна на „тоалетния пакет мерки“ за достъпа на трансджендъри до всички тоалетни и съблекални

Ученичка спечели дело за отмяна на „тоалетния пакет мерки“ за достъпа на трансджендъри до всички тоалетни и съблекални

13-годишна ученичка спечели съдебно дело срещу властите на британското графство Оксфордшир, с което ги принуди да отменят застрашаващия сигурността и неприкосновеността на личния й живот „тоалетен пакет мерки“ за трансджендъри, пише британският таблоид Daily Mail.

Както отбелязва изданието, делото е разгледано от Върховния съд в Лондон и графството вече е потвърдило, че е отменило инициативата си. Междувременно според момичето, чието име не е публично оповестено, Съветът на Оксфордшир все още не се е извинил и не е признал грешката си със създаването на този пакет от мерки.

Последният включва препоръка, според която учениците-трансджендъри трябва да имат възможност да използват всяка тоалетна и съблекалня, в зависимост от предпочитания от тях пол. В резултат, ако някое момченце заяви, че се смята за момиче, то трябва да му се позволи да ползва женската тоалетна.13-годишната ученичка реши да поведе съдебна борба срещу тези препоръки и в крайна сметка този въпрос стига до Върховния съд в Лондон.Въпреки това тя каза: „Много съм изненадана, че Съветът преди публикуването на този пакет от мерки никога не е питал за мнението на момичетата в Оксфордшир. Според тези препоръки нямам право на неприкосновеност на личния живот от страна на противоположния пол в съблекалните, тоалетните и докато пътувам с детски лагер“.Нейната победа бе приветствана от потребителите на социалните мрежи. Един от тях написа: „Благодаря за това. Поне малко добри новини“.Друг потребител на Интернет казва: „Каква загуба на пари в същото време, когато съветите казват, че нямат достатъчно ресурси, за да предоставят своите услуги“.

Източник: Focus-news.net

ФОКУС е първата българска частна информационна агенция, която работи от юни 2000 г. Разпространява новини на български и английски език, 24 часа, всяко денонощие, през цялата година.

Още по темата