Работодатели и синдикати не се разбраха за компенсацията 60/40 заради коронавируса

Работодатели и синдикати не се разбраха за компенсацията 60/40 заради коронавируса

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ не е постигнал съгласие за компенсациите за покриването на 60% от възнагражденията на държавата на засегнатите от коронавируса работещи. Това стана ясно след проведеното онлайн заседание.
Обсъден беше проектът на Постановление на Министерския съвет /ПМС/ за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Вицепремиерът Марияна Николова председателстваше срещата.
Всички участници са дали своите позиции са това, че разпространяващият се коронавирус има неблагоприятно въздействие върху редица сектори и икономически дейности, сред които хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, строителството, дейностите в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др. Всяка от организациите на работодателите и на работниците и служителите представи писмени становища с конкретни бележки и предложения.
Проектът на ПМС е разработен с цел подпомагане на работодателите от засегнатите сектори и икономически дейности, запазване на заетостта на техните работници и служители, и регламентира условията и реда за изплащане на компенсации, уточняват от МС.
По решение на членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъждането по проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение, ще продължи в събота, 28 март 2020 г./Новините БГ

Още по темата