Протест пред Министерски съвет с искане за нова национална детска болница

Протест пред Министерски съвет с искане за нова национална детска болница


Десетки се събраха на протест пред Министерски съвет с искане за нова национална детска болница. Множеството се обяви за пореден път срещу решението на здравния министър, с чийто подпис са осигурени 95 млн. лв. за ремонт и дострояване на старата сграда в двора на Александровска болница.

Проектът е педиатрията да бъде изградена върху скеле, което е започнато преди 40 години и е опасно според архитекти. Според експерти конструктивната експертиза е остаряла и в сградата ще липсват основни структурни звена, цитира Би Ти Ви. Така лутането между болници няма да се разреши.

Протестиращите обявиха, че се нуждаят от подобен тип болница, но тя трябва да бъде изградена не върху старото скеле. Надсловът на протеста е „За истинска детска болница“.

Според д-р Бояна Петкова  от  Инициативния комитет на онлайн кампанията „Болницата, която искаме“ бъдещата детска болница не бива да се помещава в руини. Тя даде пример с „други руини на същата възраст”, които наскоро бяха разрушени и изтъкна, че „продължава да не става ясно защо точно болницата трябва да е в този скелет“. Д-р Петкова смята, че обществеността, а и част от педиатрите биват подвеждани с мотива, че се нуждаем спешно и бързо от детска болница и използването на съществуващата структура би улеснило този процес.

„Защото педиатрите не са инженери, не са конструктори. На мен самата ми отне месеци, за да навляза в материята. За да бъде приведен този строеж в годност да бъде строен изобщо, това означава предварително едно укрепване. Това укрепване изисква едно почистване на тази бетонна основа, което според изчисленията ни ще продължи минимум година и всъщност няма да стане по-бързо. Според експертите, с които ние работим, изграждането на чисто нов обект в общи линии ще е горе-долу за същото време. Със сигурност няма да е значимо забавянето“, подчерта тя.

На 7 май Министерският съвет реши обект „Изграждане на Национална многопрофилна детска болница“ да стане обект с национално значение.

Получаването на статут „обект с национално значение“ ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта. По този начин здравното министерство ще успее да осъществи проекта в предвидените срокове, с което ще бъдат изпълнени изискванията и препоръките на Европейския съюз, изразени в изготвената през 2005 г. Европейска стратегия „Здраве и развитие на децата и подрастващите“.

Проблемът е, че родители, лекари, архитекти и граждани протестират срещу намерението на държавата да превърне 40-годишния незавършен строеж в двора на Александровска болница в така чаканата национална педиатрия. Протестиращите настояват обществената поръчка за довършване на стария строеж да бъде спряна и да бъде проведен международен архитектурен конкурс с професионално изготвено задание. Според тях в заданието на проекта не са предвидени места за много от нуждите на бъдещите пациенти, липсват Клиника по ортопедия и травматология, детска имунология, детска психиатрия, както и Клиника по лъчетерапия и други звена.

Идеята, че изоставеното скеле, проектирано през седемдесетте години и строено в началото на деветдесетте може да стане съвременна и адекватна на нуждите на 21 в. болница беше оспорена миналата година от Камарата на архитектите в България.

Проектът е на стойност 94 млн. лева. Изпълнителят разполага с едногодишен срок, от сключването на договора, да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ посочват, че ще извършат допълнително конструктивното обследване на строежа.

През януари 2019 г. със заповед на здравния министър е сформирана работна група, със задача да изготви структура и план за разполагане на клиники и отделения в бъдещата детска болница. В състава на работната група са включени водещи специалисти, които са запознати със съвременните изисквания към детското здравеопазване.„Балмер Инженеринг“ ООД представи новото обследване в дванадесет тома. При извършеното от фирмата обследване е установено, че протоколите и систематизираната информация за вложената армировка в конструктивните елементи от 2007 г. не търпят изменение във времето, т.е. диаметърът и местоположението на армировката не биха могли да се променят от 2007 г. до 2019 г. Бетонът е с такъв клас на якост на натиск, с какъвто е произведен и излят. В извършеното конструктивно обследване на незавършения строеж не е констатирано, че сградата не отговаря на изискванията за безопасност при земетресения.

 

 

 

 

Още по темата