Подготвяме протоколи за подновяване на туристическите пътувания

Подготвяме протоколи за подновяване на туристическите пътувания


Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19  и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация.

„Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение в съответствие с Пакета на Европейския съюз за транспорт и туризъм.“ Това е потвърдила министърът на туризма Николина Ангелкова на видеоконференция с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в България – Испания, Италия, Швеция, Латвия, Нидерландия, Унгария, Словакия и Хърватия.

Работната онлайн дискусия се е състояла по инициатива на посланика на Хърватия у нас Ясна Огняновац в качеството й на представляващ Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Пандемията на коронавируса е безпрецедентна криза, която предизвика в отговор извънредни действия в защита на общественото здраве и живота на хората, както и за минимизиране на пораженията в икономиките. В момента всички заинтересовани ведомства работят за подготовка на протоколи и стартиране на туристически пътувания без прилагане на карантина. 

Министър Ангелкова е отбелязала стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като е изтъкнала тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес. Сред тях са подновяване работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки.

Представена е била и мярката за понижаване с минимум 50% на цената за плажни принадлежности, което ще направи българските летни курорти по-атрактивни и привлекателни за българските и чуждестранните гости.

Поетапното възстановяване на туристическия сектор в България се основава преди всичко върху насърчаване на вътрешния туризъм, отваряне на границите за пътувания с цел туризъм от съседните на България страни, а впоследствие и за граждани от останалите държави в ЕС в зависимост от въздушната свързаност.

Министър Ангелкова е отбелязала и други, приети от правителството, мерки, които ще насърчат възобновяването на сектора като субсидирането на чартърни полети, въвеждането на ваучери за туризъм за хората на първа линия в борбата с коронавируса, помощта, от която могат да се възползват предприятията по линия на оперативните програми. Важни са също така намаляването на ДДС за ресторантьорския сектор, субсидирането на заетост чрез финансиране от страна на държавата, възможността туроператорите да предлагат ваучер за неосъществено пътуване заради коронакризата и други.

Разработваме и комуникационна кампания за чуждестранните пазари, като целта е активен летен сезон от 1 юли.

Още по темата