Опасения: Коронавирусът може да заличи цяла държава

Опасения: Коронавирусът може да заличи цяла държава

167 случая на коронавирус. 5 оздравели. 28 починали. Не изглежда чак толкова апокалиптично, поне според Wolrdometers. Когато обаче говорим за държава като Йемен, нещата не може да се измерват с официална статистика – в никакъв случай.

Според Жан-Никола Босе, ръководител на Агенцията на ООН за бежанците в Йемен, страната може да изчезне заради товара на пандемията. Той е сигурен, че броят на случаите се увеличава много бързо и не може да се каже нито колко бързо, нито колко са общо, а Йемен няма ресурсите да се справи – няма лекарства, няма медици, няма болници, няма оборудване. Вече има и данни, цитирани от АФП, че все повече от останалите още болници затварят, защото медиците там нямат защитни облекла, а хора умират заради липса на медицинска помощ. Няма и достатъчно тестове, а работи само една лаборатория – за общо 28,5 млн. души население. Няма и къде да се карантинират болните.

„Коронавирусът за Йемен може да е сламка, която ще счупи гърба на камила. Йемен ще бъде премахнат от световната карта. Ситуацията е наистина опасна“, каза Босе пред Sky News.

От 5 години в страната има опустошителна гражданска война, отделно периодично нейният съсед Саудитска Арабия се намесва с оръжие там. Отдавна всякакви болести вземат своя дан там – треска денге, малария, холера. Сега официалното правителство обвинява бунтовниците хути, че крият случаите на COVID-19. Затова Аден иска международна помощ. По официална информация на правителството, в столицата на Йемен смъртността е скочила пет пъти над принципно нормалното – по поне 50 души на ден, а на 17 май – 86, предава „Ал Джазира“. В града живеят 550 000 души.

Според ООН около 80% от населението на Йемен (24 милиона души) се нуждае от хуманитарна помощ, пише в. „24 часа“. Поради пандемията 280 000 бежанци са останали без никаква помощ.

Източник: Actualno.com

Още по темата