Какво е диастаза? И как да се справим с този проблем

Какво е диастаза? И как да се справим с този проблем

В практиката си през годините дотук съм работил с много дами, които се свързват с мен, за да изградим заедно правилната стратегия и с помощта на програма да си върнат прибраното, стегнато телосложение от преди бременността.

Бременността, разбира се, е нещо чудесно, но тя представлява сериозен стрес за женското тяло и може да предизвика редица неблагоприятни ефекти върху него, с които дамите след това трябва да се борят – стрии, увиснала кожа и т.н.
Един от тях е именно диастазата на коремните мускули, с която ще се запознаем днес.
Обръщам й внимание, защото не мисля, че има достатъчно полезна информация за нея и добрите български материали по темата се броят на пръсти. Освен това много жени дори не подозират, че може би страдат от диастаза и следователно – не вземат мерки за решаването на проблемa.
А диастазата на коремните мускули далеч не е само козметичен проблем. Но за това след малко, а сега – да преминем по същество:
Какво е диастаза?
Диастазата (duastasis recti) представлява раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул (rectus abdominis), което може да достигне 2,5 см и повече на ширина. Получава се в резултат на разтягането на Linea Alba (букв. бяла линия) – тънката бяла подкожна ивица, разделяща правия коремен мускул. Може да се прояви по цялото му протежение или само частично, на места.
Графиката илюстрира по-добре това, за което говоря:

Диастаза най-често се наблюдава при недоносени новородени и при бременни жени или жени в постпартум (следродилен) период. Но може да се прояви и при всеки друг възрастен човек, без значение мъж или жена.
При новородените, и в частност – недоносените новородени, диастаза може да се появи заради недоразвития прав коремен мускул. А при жени по време на или след бременност – заради разтягането на коремната стена, предизвикано от растящата матка. Като рискът от диастаза нараства с повторна бременност, заради повтарящото се разтягане и свиване на коремната стена.
В тази статия ние ще се съсредоточим именно върху диастазата в резултат на бременност и начините да се избегне или да се реши този проблем, ако вече е възникнал. Защото неведнъж ми се е налагало да работя с дами, страдащи от него и искам да дам както на тях, така и на всеки друг, който се интересува от темата, малко по-подробна и разбираема информация по въпроса.
Как да провериш за наличие на диастаза?
Легни по гръб, с крака, сгънати в колената и ходила плътно стъпили на земята.
Повдигни леко рамената си от пода, като прикрепяш главата си с една ръка (подобно на позиция за лицева упора).
Обърни внимание на корема си. Прокарай пръстите на свободната си ръка нагоре и надолу от пъпа и виж дали напипваш разстояние по средата между коремните си мускули.
Ако има разстояние колкото за 1-2 пръста, най-вероятно става въпрос за диастаза.
Ако разстоянието е по-голямо от 2,5-3 см – добре е да се консултираш с лекар и да се обърне по-сериозно внимание.
Ето и видео с инструкции как да направиш тази проверка:
Видео урок
Как да предотвратиш появата на диастаза?
По време на бременност, както обяснихме по-горе, повечето жени развиват някаква форма на диастаза, заради растящата матка. Много е вероятно след раждане диастазата постепенно да изчезне сама и коремните мускули отново да се приберат. Но има и риск диастазата да остане.

За да намалиш този риск, следвай следните инструкции:
Избягвай тежко физическо натоварване на коремните мускули по време на бременността.
Избягвай заседяване и обездвижване.
Обръщай внимание и следи за правилната си стойка и я коригирай при нужда.
Когато сядаш, използвай допълнителна упора за седалището си – одеяло или малка калъфка.
При ставане от легнало положение не разчитай изцяло на коремните си мускули за извършване на движението ,а си помагай с допълнителна упора – на коляно или с ръка.
Ако все пак диастазата не изчезне до месец-два след раждане или пък е развита по друга причина – има специални упражнения за справяне с нея, които могат да помогнат, стига състоянието да не е много сериозно.
Преди да пристъпиш към по-сериозно физическо натоварване след бременност обаче, първо се консултирай с лекаря си и се увери, че той одобрява и го намира за безопасно в твоя конкретен случай! Той евентуално може да те насочи и към физиолог, специализиращ именно в следродилно възстановяване.
Ако диастазата е голяма, предизвикала е или е съпътствана от херния – решението обикновено е оперативна намеса.
8-минутна тренировка за корекция на диастаза
Ако искаш да се справиш самостоятелно и имаш съгласието на своя лекар – можеш спокойно да преминеш към действие.
Ето видео урок с няколко лесни упражнения за корем, предвидени специално за корекция на диастаза, които могат да дадат положителни резултати след едва 2-3 седмици практика.
Видео урок
Бележка: видеото е на английски език, но могат да се включат български субтитри.
Какво да избягваш?
При наличие на диастаза след бременност, избягвай:
Да изпълняваш упражнения като „коремни преси“, „планк“ и други подобни, които силно натоварват коремните мускули и могат да влошат състоянието;
Да държиш бебето „на бедро“, ако това е болезнено;
Да вдигаш и носиш тежки предмети;
Да ставаш от легнало положение без допълнителна упора (на коляно или с ръка);
В заключение…
Диастазата е често срещан проблем, особено при новородени и при жени по време и след бременност. За щастие в повечето случаи не е повод за притеснение и дори да не се прибере сама, може да се подобри значително с някои лесни домашни упражнения.
Но ако диастазата е по-голяма от нормалното (повече от 2-3 см), придружена е от херния или остава упорита, за дълъг период от време, е добре да се потърси мнение от специалист, който да оцени състоянието и да препоръча адекватно лечение.
При всички случаи, добре е да не се пренебрегва и да се вземат мерки за справяне с нея, тъй като макар и не опасна, тя може да предизвика съпътстващи проблеми – болки в кръста и седалището и неправилна стойка, които влошават качеството на живот.
От Страхил Иванов
Ако публикацията Какво е диастаза? И как да се справим с този проблем Ви допада – споделете я с вашите приятели в социалната мрежа..

Още по темата