Испания представи данни от мащабно проучване на коронавируса

Испания представи данни от мащабно проучване на коронавируса


Испания представи първите си частични резултати от мащабно проучване за разпространението на коронавируса, съобщи Франс прес. От него става ясно, че 5 процента от населението, или над два милиона души, са били инфектирани. Процентът обаче варира в широки мащаби в различните региони, предаде БНР.

Това е десет пъти повече от регистрираните до момента в страната близо 230 000 случая. Ако данните от проучването се потвърдят, това може да снижи смъртността от Covid-19 до 1,1 на сто. Към момента смъртните случаи в Испания са малко над 27 000. Според Марина Полан, ръководител на Националния епидемиологичен център, около 26% от заразените не са имали симптоми. Тя допълни, че според проучването антитела се срещат по-рядко при децата, отколкото при възрастните.

„Установеното присъствие на вируса означава, че сме далеч от потвърждението на стаден имунитет. Така че има риск, не знаем какво ще се случи. Може да има нов пик на инфекциите, ако контактът между хората, които в момента са носители, и останалите се увеличи.“

Изследването е започнало на 27 април и е обхванало над 60 000 души. То показва, че 95 на сто от населението на Испания остава уязвимо за вируса. Според американския университет „Джонс Хопкинс“, за да бъде развит т.нар. стаден имунитет, между 70 и 90% от населението трябва да имат имунитет.

Още по темата