Европейската комисия ще осигури подкрепа за фермерите чрез компенсаторната мярка COVID-19

Европейската комисия ще осигури подкрепа за фермерите чрез компенсаторната мярка COVID-19


Обезпечаването на работниците по време на прибиране на реколтата през тази година с маски, ръкавици и защитни облекла изправя на нокти фермерите, най-вече заради необходимостта от още разходи. В отговор на тези притеснения земеделският министър Десислава Танева припомня, че по предложение на България, Европейската комисия ще осигури подкрепа за производителите чрез компенсаторната мярка COVID-19. По нея ще се изплащат единствено и само направените разходи от стопаните заради пандемията. Към момента мярката се обсъжда на ниво Европейски парламент. „Тя ще се предоставя на производителите по лесни за доказване критерии, които ще бъдат програмирани. До края на месец май се очаква да приключи и дебатът за тази мярка“, обеща Десислава Танева и допълни, че прилагането на мярката ще бъде обсъдена с бранша.

На дневен ред сега е предстоящата кампания по прибирането на реколтата от череши. Агроминистерството щяло да предложи мярка, която да стимулира операторите за изкупуване, заготовка и преработка на български череши. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща с производители и преработватели на череши в България, проведена чрез видеоконферентна връзка. Всички, които завишат изкупените количества от регистрирани земеделски производители и платят съответно продукцията, ще могат да получат подпомагане на тон продукция. Заради пандемията COVID-19 се очаква натиск върху пазара и намаленото търсене. „В тази ситуация е необходимо завишаване с около 30% на изкупуването от операторите за заготовка за износ на прясна или консервирана череша“, предлага министър Танева. Тя призова преработвателите да увеличат своите обеми за изкупуване, тъй като повечето от тях имат възможности за съхранение. Очаква се решението за тази подкрепа да бъде прието през тази седмица на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Според оценките състоянието на насажденията от череши в страната е добро и се очаква добра реколта. Тазгодишната кампания по прибиране на реколтата от череши ще се проведе в условията на пандемия, въпреки че се очаква извънредното положение да бъде отменено утре с приемането на специално законодателство. В него всички мерки, които гарантират осигуряването на работна ръка и достъпът до полетата ще мине в законодателни промени. От своя страна БАБХ ще работи на пълен капацитет за контрол на всяко движение на черешите, като внос от трети страни и вътрешнообщностни доставки.

Още по темата