Борисов: Сваляме ДДС в туризма веднага, Горанов е против, но решението е политическо

Борисов: Сваляме ДДС в туризма веднага, Горанов е против, но решението е политическо

Сваляме ДДС-то в туризма веднага, заяви Борисов и така коригира първоначалното решение това да стане от 1 януари 2021 г. Новото решение е взето заедно с коалиционните партньори.
Утре предстои да се реши точно откога ще влезе в сила намалението на ДДС-то за туризма, но със сигурност няма да е от догодина, а още за летния сезон, защото е мярка за помощ на ресторантьорите и хотелиерите, с които управляващите се срещнаха по-рано днес в Министерския съвет.
„От веднага се разбрахме. Утре ще кажем от кога влиза в сила“, каза Борисов в отговор на въпроса защо редуцирането на данъка е било планирано за догодина.
Финансовият министър Владислав Горанов е бил против това намаление, както и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Двамата не се явиха и на пресконференцията на Борисов и коалиционните партньори в Народното събрание.
„Категорично против е, политическо е решението, имахме досега председателски съвет“, заяви Борисов по адрес на Горанов. „И Менда е против, счита, че това е груба грешка“, добави той. „Финансовият министър е категорично против, но ние, като политици, ще се опитаме да подкрепим бранша“, допълни Борисов.
„Даже Валери Симеонов ме ожали преди малко. Вика – „аз мислех, че удряш по масата и вземаш решения“, разкри премиерът, а лидерът на НФСБ потвърди, че е бил изненадан от отпора вътре в ГЕРБ на решението на управляващата коалиция ресторантьори и хотелиери да получат намаление на ДДС-то на 9 %.
„Това е мярка за подкрепа, мярка в условията на коронавирус“, поясни Борисов. А Валери Симеонов уточни, че това е временна мярка. Ако се види, че събираемостта не е по-голяма и не излизат всички на светло, тя ще бъде прекратена.
„Когато цял бранш си го поставил под натиск, сметката ще я направим наесен“, коментира Борисов. „Ние се разбрахме с хората от бранша – месец за месец ще следим приходите от бранша и ще ги засечем“, добави той. „Ще ми е интересно дали сега, като падне с 11 процента данъкът, дали с 11 процента ще паднат цените“, вметна още премиерът по адрес на ресторантьорите и хотелиерите.
„От 1 месец го обсъждаме това, и докато го коментираме втори месец, един бранш е ударен, Тези хора бяха лишени от възможността да работят със заповед на министъра на здравеопазването. Затова те имат нужда от временна помощ, това е временна мярка за най-пострадалия бранш. Ако не се изсветли, ще го махнем“, заяви и Валери Симеонов. Заедно с него в брифинга участваха съпредседателят на ПГ на ОП Искрен Веселинов и председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.
Борисов добави, че по-нататък във времето може да се помисли за свалянето на ДДС и за други сектори, ако сегашната мярка проработи, но в момента не е съгласен с БСП за намаляването на данък „добавена стойност“ за лекарствата и храните, защото и двата сектора били субсидирани от държавата. Освен това държавата трябва да има и приходи за социалните плащания, за които отговаря. „И сега, като намалим и ДДС-то, откъде ще плащаме пенсии и социални плащания, няма накрая да излезе сметката, а ние носим отговорност да има пари за всички тези дейности“, аргументира се министър-председателят.
От ГЕРБ не са приели предложенията на Патриотите за ваучери в туризма, дотирани от държавата и безплатни за осигурените български граждани. Засега управляващата коалиция е стигнала до общото становище такива ваучери да получат само семействата на хората, които на първа линия се борят със заразата – медици, полицаи и други. Това ще е един вид награда за техните усилия, стана ясно от думите на премиера. Другото решение на управляващата коалиция е за подкрепа на петте чартърни компании у нас с финансиране за седалка на турист, обясни още Борисов./Dariknews.bg

Още по темата