Борисов обяви икономическите мерки: Отлагаме данъците до 30 юни, 50 млн. за добавка на пенсионерите

Борисов обяви икономическите мерки: Отлагаме данъците до 30 юни, 50 млн. за добавка на пенсионерите

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката и хората в кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. „Към момента не се знае колко ни струва епидемията от коронавирус, но премиерът очаква да е много. По думите му това ще се разбере по числата в края на месеца. „Така че, колко ще дойде сметката и дали тези 4,5 милиарда…Аз мисля, че няма и да са достатъчни“, обобщи Борисов.
Премиерът изреди икономическите и социални мерки, които утре ще гласува Министерският съвет. Замразява се плащането на данъци до 30 юни, за да може парите да останат в бизнеса и в хората. Това са около 600 млн. лв., пресметна премиерът. Отделно от това, традиционно преди Великден кабинетът ще даде на най-нуждаещите се пенсионери добавки за 50 млн. лева.
Държавата ще отдели 1 милиард лева и за работодателите по схемата 60 на 40, ако запазят работниците си, вместо да ги съкратят. 200 млн. лв. за безлихвени потребителски кредити ще бъдат отпуснати за хората в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. Правителството мобилизира и ресурс от 4,5 млрд. лв. за бизнеса, като в това число с половин милиард се капитализира Българската банка за развитие, за да може тези пари да послужат за гаранции на бизнеса, който да разполага с капитали от 2,5 млрд. лв., зад които ще застане държавата.
Кабинетът отделя и половин милиард за вече анонсираното допълнително възнаграждение на работещите в здравеопазването, в МВР и в Министерство на отбраната, които са на първата линия в битката с епидемията от коронавирус.
Горанов уточни, че става въпрос за отлагане на корпоративния данък, а не за ДДС, който не е данък на бизнеса, а го плащат обикновените хора.
„Ние се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. Има една артерия, по нея в момента тече животът на страната – стопански и икономически“, обобщи министър-председателят.
„Много държави загубиха да обясняват седмици как нямало страшно. В рамките на ден-два сменяха напълно концепцията. Държавите, които не се справиха с мигрантската вълна, в момента са изправени през изключителни трудности, да не кажа катастрофи. България продължава да има нулева миграция. Услужливо го пропускат моите опоненти“, каза Борисов.
„Няма досега учен в света, който да каже, месец, два, година. Няма институт, който да каже, има лекарства, или ваксина. Няма един, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест“, съобщи още той
„Истински вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест е по-сигурен или по-качествен. Всички в ЕС ще купим едни и същи тестове“, обяви премиерът на България.
„Аз се надявам скоро да има терминал София. От цял свят българите се прибират в България, че е най-сигурно. Никой не иска да стои там. Всички се прибират. И то говорим за стотици хиляди. И аз им се радвам. Надявам се след кризата да останат тук и да работят“, каза министър-председателят.
Борисов коментира и темата за капицетата на болниците.
„Когато дойде време да плащаме от бюджета, ние плащаме за 360 болници и някой доктор да каже, че капацитет на болници е изчерпан, това е меко казано несериозно. Защо се създава такава паника? Всяка болница, ако някоя се чувства претоварена с 10 или 15 пациента, защото досега са около 30, сега като почнем да плащаме заплатите по 1000 лв. отгоре, да не стане, че са малко. Ние като нация трябва да сме като юмрук свити, иначе няма как да се успее“, каза още премиерът.
„Опитали сме чрез мерките да покрием всички ситуации от живота, в които може да попадне един човек в следващите няколко месеца“, обясни Горанов.
„Държавата не е създала социалната си система по повод на кризата, имаме доста модерна система, която разглежда всички възможни системи“, припомни финансовият министър за безработните.
„Тези български граждани, които са маргинали, и не попадат в нито една от тези хипотези, те са социално изолирани и не можем да направим нищо за тях, по-скоро те спазват препоръките на кризисния щаб“, каза още Горанов.
„До 1500 тона пакети хранителни продукти имаме готовност да раздадем на всички нуждаещи се“, добави и социалният министър Деница Сачева.
Бойко Борисов благодари и на медиите за работата, която вършат. „И на медиите, не мога да не ви кажа на вас едно голямо благодаря, защото вършите огромна работа.“/Dariknews.bg

Още по темата