БВП на Китай през 2019 г. е нараснал с 6.1%

БВП на Китай през 2019 г. е нараснал с 6.1%


През 2019 г. Китай е реализирал целите си за устойчиво развитие на икономиката и повишаване жизнения стандарт на населението, полагайки солидна основа за всеобхватното изграждане на общество със средно ниво на благосъстояние, посочи в доклада си за работата на правителството премиерът Ли Къцян, съобщи Радио Китай.

Ръстът на БВП за миналата година е бил 6,1%, което в нетно изражение представлява 99,1 трилиона юана. Новосъздадените работни места са 13,52 милиона, а бедното население е намаляло с 11,09 милиона души. Средният годишен доход на главата от населението надвишава 30 000 юана, посочи още Ли Къцян.

Въпреки отбелязаните резултати, китайският премиер Ли Къцян не обяви нова цел за икономически растеж за тази година за първи път от три десетилетия. По този начин най-силната икономика в Азия реши да се фокусира върху заздравяването на страната от щетите, причинени от коронавируса, задавайки мрачен тон на тазгодишната сесия на Общокитайския конгрес на Китайската комунистическа партия

Той заяви, че Пекин планира да издаде до 4,75 трлн. юана (668,17 млрд. долара) държавни облигации, за да компенсира щетите, причинени от пандемията и да поддържа икономическото развитие и социалната стабилност, тъй като страната работи за възстановяване след седмици на блокиране за ограничаване на заразата.

Още по темата