Карлово: 137 военнослужещи се заклеха във вярност към род и Родина/ВИДЕО/

Карлово: 137 военнослужещи се заклеха във вярност към род и Родина/ВИДЕО/

„Ние сме на най-святото място за карловци – площад „Васил Левски“. В това никога и никой няма съмнение, защото днес вие, скъпи воини, положихте клетва пред паметника на Апостола на българската свобода. Вие от днес сте кадрови воини в 61-ва Стрямска механизирана бригада – достоен наследник на 28-ми Стремскипехотен полк и на 21-ви Средногорски пехотен полк… Пожелавам ви успехи, труд в учението и не забравяйте думите на полковник Дрангов: „Леко е да се мре за Родината. Когато имаш вяра в собствените сили, тогава ставаш юнак. Поздравявам ви, от името на карловци и на жителите на общината, с първата и най-важна професионална стъпка във вашия живот – воинската клетва за България, за победите на Българската армия, за Карлово, за Апостола! Да живее България!“ С тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към 137-те новоназначени военнослужещи, които положиха клетва за вярност пред род и Родина.
Тържествено слово на ритуала произнесе бригаден генерал Деян Дешков. Той подчерта, че клетвата е дума, която винаги е означавала обреченост и вярност.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави положилите военна клетва, половината от които – жени, с думите „Българският народ винаги е обичал своята армия. По-голямата част от обществото ни подкрепя онези реформи, които отдавна бяха необходими, за да изградим една силна и боеспособна армия – надежден защитник на България. Служба тежка, но за сметка на това – благородна и достойна… Въпреки всички трудности в последните десетилетия, чест ви прави, че избирате службата на своя народ и Родина. Не мога да ви обещая, че това, което ви предстои, ще бъде леко. Но съм убеден, че не само думите на клетвата, но и чувството на отговорност, което ви е довело в редовете на Българската армия, и любовта към България ще правят службата ви по-лека.“.
Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово Високоблагоговейнство отец Марко Тодоров – архиерейски наместник на Карловската духовна околия.
На тържествения ритуал, състоял се днес на площад „Васил Левски“ в Карлово, присъстваха заместник- министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, председателят на Общински съвет Карлово Доньо Тодоров, кметове на населени места от общината, роднини и близки на новоназначените военнослужещи.

Още по темата