Хранителни добавки и бременност: Какво е безопасно и какво не?

Хранителни добавки и бременност: Какво е безопасно и какво не?

Бременността е едно от най-вълнуващите и щастливи преживявания в живота на едно семейство.
Пълноценното и здравословно хранене през този период е от изключително значение, както за здравето на бебето, така и за самата майка. Има редица хранителни добавки, които се препоръчват за бременни и кърмещи.

Целият процес може да бъде много объркващ, стресиращ и дори непосилен за бъдещите родители, заради огромния брой противоречива информация, която е необходимо да прегледат.
В статията е подбрана само информация, която е потвърдена от няколко източника, както и от реални проучвания и изследвания на университети и доктори.
Ще разгледаме кои хранителни добавки се считат за безопасни за приемане по време на бременност и кърмене и такива, които трябва да се избягват.
Бременността увеличава нуждата от прием на хранителни вещества
По време нa бременността храненето е основен фактор за здравето на майката и детето. Организмът задоволява не само своите потребности, но и тези на плода.
Нуждите от хранителни вещества и калории през целия период са по-високи и това е естествено. Здравословният и оптимален прием обаче често може да е нарушен, поради ред причини, сред които:
Спазване на диета – Спазването на определена диета, наличието на хранителна непоносимост или алергия, може да доведе до дефицит на някои важни хранителни вещества. Тази липса лесно може да се запълни с допълнителен прием на хранителни добавки.
Тютюнопушене – Строго препоръчително е майките да избягват цигарите по време на бременност. Тези, които продължават да пушат имат повишена нужда от допълнителен прием на хранителни вещества, като витамин С и фолиева киселина

Нездравословно хранене – Нездравословната храна е тази, в която липсват важните за организма хранителни вещества. Често тя е с висока калорийна стойност, но с почти нулева здравословна полза.
Многоплодна бременност – Майките с повече от едно бебе, имат по-високи нужди от прием на микроелементи. Допълването с прием на хранителни добавки често е задължителен. По този начин се гарантира оптималното и здравословно състояниe на всички участници.
Набавянето на всички необходими хранителни вещества – макро (протеин, въглехидрати и мазнини) и микро (витамини и минерали) е ключът към здравето както на майката, така и на детето.
Допълването с хранителни добавки често е необходимо и препоръчително, за да се осигури оптимално и здравословно състояние както за майката, така и за нейното бебе.
Кои хранителни добавки могат да приемат бременните и кърмещи жени?
Преди да започнем е необходимо да подчертаем следното: Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете прием на каквито и да е хранителни добавки.
Витамин B9

Няма как на първо място да не споменем витамин B9 или по-известен като фолиева киселина. От нея зависи нормалния растеж и развитие на тъканите на плода.  Тя участва в процесите на клетъчно делене и диференциране, които са в основата на вътреутробното развитие. Фолиевата киселина играе важна роля от първия ден на бременността, когато е възможно жената все още да не подозира, че е бременна.
Недостигът ѝ по време на бременността може да окаже неблагоприятно въздействие върху нервната система на плода. Ето защо е препоръчително жените в детеродна възраст, да приемат редовно фолиева киселина. Почти винаги се предписва от лекарите. Ако не е направено, задължително обмислете включването ѝ във вашия хранителен режим.
Л-карнитин

Л-Карнитинът е една от малкото хранителни добавки, които не само са безвредни по време на бременност, но дори силно препоръчителни.
При новородените, както и при условия на високи енергийни нужди, например бременност и кърмене, нуждите ни от Л-карнитин могат да надхвърлят производството му в тялото. През 9-те месеца се намаля метаболизмът на мазнини, което води до увеличаване на мастните киселини в кръвта. Това допринася за нуждата от допълнителен прием на л-карнитин под формата на хранителна добавка.
Голяма част от л-карнитина преминава от тялото на майката към плода или в кърмата и по този начин е възможно да се получи дефицит. За превенция се препоръчва прием на 1 г л-карнитин дневно за неспортуващи и 2-3 г за спортуващи бъдещи майки.
Витамин D
Витамин D има многостранни и незаменими функции за човешкото здраве. Нивата на витамин Д засягат кръвното налягане на бременните жени, настроението и мозъчната функция, имунитета, и като такъв е изключително важен за здравето на майката и бебето.
Необходимо е новородените и малките деца да получат достатъчно витамин Д, за да изградят твърди и здрави кости. Малко след раждането, този витамин оказва голямо влияние върху хормоналния баланс на бебето. Той отговаря за регулирането на фосфатния и калциевия метаболизъм и осигурява укрепване на костите и зъбите на детето
Витамин Д може да се приема чрез храна или хранителна добавка, но най-добрият начин за набавяне на здравословни количества, всъщност е чрез излагане на слънце, по препоръка на вашия лекар.
Магнезий

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий. Ако не се набавя ежедневно необходимата доза, организмът спира да усвоява нормално и други важни витамини и минерали – като калций, цинк и някои витамини от групата B.
Установено е, че магнезият успокоява гладката мускулатура на матката и по този начин спомага за намаляване на опасните маточни контракции. До голяма степен предотвратява и мускулните схващания в краката, които бременните жени често получават през нощта или рано сутрин.
Магнезият има и успокояващо действие върху нервната система, като помага за преодоляването на характерните за бременността тревожност и нервно безпокойство.
Желязо
Необходимостта от желязо се увеличава значително по време на бременността. Минералът е важен за поддържане на различни биологични функции. Подпомага растежа и развитието на фетуса и плацентата по време на бременността.
Желязото е необходимо и за по-голямото количество червени кръвни клетки, които да транспортират кислород. Недостигът на желязо е основната причина за анемия по време на бременност, затова и приемът на този минерал е от изключително значение.
Омега 3 рибено масло

Приемът на омега 3 мастни киселини предразполага правилното развитие на мозъка, нервната система и зрението при бебетата.
Препоръчително е бременните да консумират достатъчно рибено масло, за да осигурят доброто развитие на нервната система на плода. Дори и след раждането е добре да се продължи приемът, за да се подпомогне ранното развитие на мозъка на новороденото, на зрителната му система, както и на двигателните функции.
Кои хранителни добавки е препоръчително да се избягват по време на бременност?
Витамин Е
Макар често да присъства, като препоръчан продукт при бременност, не е добре да се взима самодейно във високи дози – това може да причини отклонения в развитието на плода.
Допълването с витамин Е не е доказано, че подобрява резултатите нито за майките, нито за бебетата и вместо това може да увеличи риска от коремна болка и нежелани странични реакции.
Витамин А

Витамин А е от особено голямо значение за доброто здраве. Големият му прием по време на бременността обаче, може да предизвика увреждания на бебето.Не е препоръчително бременните да приемат хранителни добавки, съдържащи витамин А, освен ако не са специално посъветвани за това от своя лекар. Черният дроб и продукти от черен дроб могат да съдържат големи количества витамин А, затова консумацията им също трябва да бъде ограничена.
Ако спазвате здравословен хранителен режим, особено с изобилие от плодове и зеленчуци, няма причина за допълнителен прием на добавки с витамин А.
Йохимбин
Йохимбин е активна съставка, извлечена от кората на южноафриканското дърво йохимбе. Тази хранителна добавка притежава множество положителни свойства. Сред тях са: повишаване на либидото, изгаряне на излишните мазнини в проблемни области като ханша, корема и седалището, подобряване на кръвообращението и др.
Категоризира се, като силен фет бърнър и е строго препоръчително да не се използва по време на бременност или кърмене. Възможно е да причини нежелани странични ефекти, като световъртеж, повишено кръвно налягане и натоварване на сърдечната дейност.
Поддържане на оптимално теглото по време на бременност
Бременността не е периодът, през който трябва да се правят драстични промени в начина ви на живот. Все пак съществуват някои ефикасни методи, които ще ви помогнат да изглеждате добре и да се чувствате комфортно.
На първо място е важно да се знае доколко тялото е подготвено за предстоящата промяна и каква физическа активност е извършвана, преди забременяване.
За жените, които са водили активен начин на живот, не е никакъв проблем да запазят до голяма степен физическата си активност. Достатъчно е само да се приспособят към измененията на тялото по-време на бременността. За други обаче е добре да се започне постепенно с по-нискоинтензивна физическа активност и да не се стига до претоварване.
Особено важно е физическото натоварване да е съобразено с физиологията на бременната жена. Бременността не е времето за постигане на върхови спортни резултати.
В повечето случаи ходенето е най-препоръчваната от лекарите физическа активност, поради своята безопасност и най-голяма достъпност.
Други подходящи варианти, които можете да опитате са:
гимнастика за бременни
колоездене
водна гимнастика
йога
Контролът на теглото по време на бременност чрез балансиран хранителен режим и поддържане на физическата активност ще ви помогне да имате по-безпроблемна бременност, по-безопасно раждане и по-здраво бебе.
Важно: Ако почувствате умора или дискомфорт – почивайте. При всички случаи е добре, преди да предприемете увеличаване на физическата си активност чрез спортни занимания, да се консултирате с лекаря, който следи вашата бременност.
Заключение
Едни от най-важните моменти през деветте месеца на очакване е спазването на пълноценен и здравословен хранителен режим. Допълването с витамини, минерали, микроелементи и други ценни хранителни съставки ще ви помогне да се чувствате добре и да осигурите необходимите условия за развитието на своето бебе.
Бременността е време на растеж и развитие, което прави здравето и храненето основен приоритет.
Въпреки че хранителните добавките могат да бъдат необходими и полезни при определени обстоятелства, винаги се консултирайте с вашия лекар относно дозите, безопасността и потенциалните рискове и ползи.
Кои от посочените примери сте използвали по време на вашата бременност? Какви бяха наблюденията ви по време на прием? Споделете в коментари.
Ако публикацията Хранителни добавки и бременност: Какво е безопасно и какво не? Ви допада – споделете я с вашите приятели в социалната мрежа..

Още по темата