Сензационни данни за учените от лабораторията в Ухан, сочена за развъдник на К-19

Сензационни данни за учените от лабораторията в Ухан, сочена за развъдник на К-19

Учени от китайската лаборатория по вирусология, за която Вашингтон твърди, че е в основата на пандемията от новия коронавирус, са се обучавали в САЩ, а също и във Франция. Това разкри АФП. Агенцията отбелязва, че новината идва в разгара на полемиката за произхода на вируса. Лабораторията в Ухан (която е от типа Пи 4, тоест с най-високата, четвърта степен на защита по четиристепенната скала, откъдето идва наименованието й на латиница), работеща при засилен режим за сигурност, е обект на хипотези, според които вирусът е успял „да се измъкне оттам“, преди да зарази хора по целия свят, уточнява в. Монитор.
„Лабораторията Пи4 в Ухан е плод на сътрудничество между китайското и френското правителство“, припомни говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин. „Нейното проектиране, управление и изграждане са извършени при спазване на строги международни стандарти и първите й служители са обучени в лаборатории от типа Пи4 в САЩ и Франция „, каза Хуа. През 2017 г. лабораторията в Ухан получи официална сертификация на церемония в присъствието на тогавашния френски премиер Бернар Казньов, припомня Франс прес. Тя е създадена в съответствие със споразумение от 2004 г. между Франция и Китай.
„Оборудването й е тествано всяка година от трета страна, одобрена от Пекин“, подчерта говорителката на китайското външно министерство. Хуа увери, че американският държавен секретар Майк Помпео не разполага с никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, че новият коронавирус е излязъл от този обект. „Помпео прави непоследователни твърдения и говори лъжи“, каза тя.
Повечето експерти са съгласни, че вирусът е бил предаден по естествен път от животно на човек на място, което би могло да бъде пазар в Ухан, където са се продавали живи екзотични животни. Китай успя да овладее заразата и според официалните данни в страната от заболяването COVID-19, причинявано от коронавируса, са починали 4633 души. С над 73 000 смъртни случая САЩ са на първо място в мрачната статистика в света./БЛИЦ

Още по темата