Проект: МС ще обявява извънредно положение по 8 критерия

Проект: МС ще обявява извънредно положение по 8 критерия

Парламентарната правна комисия заседава извънредно, за да гласува на второ четене промените в Закона за здравето, предаде БТА.
Текстовете уреждат мерките, които влизат в сила след края на извънредното положение, 13 май.
На заседанието присъстват министърът на туризма Николина Ангелкова, правосъдният министър Данаил Кирилов, председателите на ВКС и ВАС – Лозан Панов и Георги Чолаков, както и представители на други заинтересовани институции и организации.
На влизане в сградата на парламента здравният министър Кирил Ананиев заяви пред медиите, че моловете ще са един от последните обекти, които ще отворят. Той припомни, че от днес със заповед са разрешени част от културните мероприятия, но при спазване на всички противоепидемични мерки и публика до 30 процента от капацитета на събитието.
Миналата седмица в пленарната зала със 125 гласа „за“ поправките бяха приети на първо четене. Според тях министърът на здравеопазването може да обявява извънредна епидемична обстановка.
Днес стана ясно, че след 13 май Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на министъра на здравеопазването при осем критерия, предаде Монитор.
Здравният министър обаче ще предлага на правителството кога да обяви извънредна епидемична обстановка, за което ще го съветва главният държавен здравен инспектор.
Двамата ще определят и конкретните мерки за овладяване на заразата. А главният здравен инспектор ще извършва оценка на заразата на базата на 8 критерия, описани в предложението на ГЕРБ:
Ето кои са те:
„1. са причинени от патоген с висок епидемичен потенциал (инфекциозност на причинителя, висока смъртност, множествен път на предаване или здраво носителство) и/или източникът, механизмът и пътят на предаване са необичайни или непознати.
2. представляват сериозна опасност за общественото здраве, дори когато броят на установените случаи при човека е малък.
3. може да затруднят или да забавят мерките за контрол на общественото здраве, включително поради липса на лечение и/или ваксина и/или наличие на многобройни огнища и други.
4. са с ниско имунизационно покритие на населението.
5. са необичайни за региона, сезона или населението.
6. протичат по-тежко от очакваното, имат по-висока заболеваемост и/или смъртност или са с необичайни симптоми.
7. поставят в риск уязвими или рискови групи от населението (деца, възрастни хора, бежанци, лица с имунен дефицит и/или с хронични заболявания и други).
8. имат регистрирани случаи сред медицински специалисти“.
Днес бяха приети и какви да бъдат санкциите при неспазване на противоепидемичните мерки след края на извънредното положение на 13 май. За всички нарушители глобата ще бъде в размер от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лева.
Всички болни и доказани носители на вируса, отказали или неизпълнили задължителната изолация или лечение, ще се наказват с глоба от 5000 лева. За нарушителите на задължителната карантина санкцията е същата./Вести БГ

Още по темата