Предимствата на гинекологична операция с робот

Предимствата на гинекологична операция с робот

Д-р Лъчезар Танчев концентрира професионалните си интереси в областта на минимално инвазивната хирургия (роботизирана, лапароскопска и хистероскопска), онкогинекологията и урогинекологията Той е член на екипа, въвел роботизираната хирургия в България през 2008 г. в Медицински университет – Плевен, където работи до 2017 г., когато се присъединява към екипа на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, при стартирането на роботизираната програма в болницата. Преминава сертификационни курсове по роботизирана хирургия в Страсбург, Франция, и Истанбул, Турция, както за асистент до пациента, така и за конзолен хирург. Има квалификационни курсове по лапароскопия, хистероскопия, колпоскопия, ехографска диагностика, оперативна урогинекология (Дрезден и Aйхщет, Германия; Виена, Австрия). Той е сертифициран от 2 различни институции за работа с робота Да Винчи и има над 10-годишен опит с технологията. Извършваните от екипа му гинекологични минимално инвазивни интервенции са с предимства пред конвенционалната хирургия –  по-бързо възстановяване, по-малка травматичност и следоперативна болка и по-голяма прецизност.

Д-р Танчев, какви гинекологични операции може да се извършват с робота Да Винчи?
Да Винчи е роботизирана хирургическа система, с която се извършват минимално инвазивни процедури. Лекуват се както доброкачествени, така и злокачествени заболявания на женските полови органи – като рак на ендометриума, рак на маточната шийка и начални стадии на рак на яйчника. Така наречените „предракови заболявания” също могат да бъдат лекувани с роботизираната система.
При кои заболявания най-често прилагате роботизирана хирургия?
Роботизираната хирургия, с прецизността си и някои технически особености, разширява индикациите и възможностите на лапароскопската хирургия. Все още инструментите и консумативите, с които функционира, са за еднократна употреба и с висока себестойност. Към момента НЗОК заплаща роботизираните операции само при злокачествени и предракови гинекологични заболявания. Това са рак на ендометриума, заболяване,  което се среща при по-възрастни пациенти със затлъстяване и съпътстващи заболявания. При тях минималният травматизъм и ограничаването на разреза на коремната стена е особено важно.
Друго онкологично заболяване, което може да се лекува оперативно със системата Да Винчи, е рак на маточната шийка. Болестта се наблюдава често и при млади пациенти, за които бързата и качествена ресоциализация са много съществени. Козметичният ефект при тях също е особено желан. Що се отнася до доброкачествените заболявания, прецизността при хирургичния шев и добрата визуализация са в значителна помощ при отстраняване на миомни възли и извършване на интервенции при пролапс на женските полови органи (сакроколпопексия).

Напоследък все повече млади момичета са диагностицирани с ендометриоза. Могат ли те да бъдат оперирани с робота Да Винчи?
Ендометриозата е друго доброкачествено заболяване, което обаче често рецидивира. За съжаление, от него страдат млади момичета, много често нераждали. Проявява се с болка по време на цикъл, понякога и постоянна, нередовни менструации, унищожаване на яйчниковата тъкан, изчерпване на яйчниковия резерв, образуване на сраствания и нарушаване на проходимостта на маточните тръби. В част от случаите се стига до пълно срастване на червата в малкия таз (т.нар. „замръзнал таз”). Тогава е необходима изключителна прецизност, за да се избегне нараняването на съседни коремни органи.
Понякога ендометриозните огнища се имплантират дълбоко в стената на дебелото черво или пикочния мехур, с оглед пълното отстраняване се налага операцията да протече и с резекция на черво или мехурна стена. По тази причина сме изключително доволни, че имаме възможност да колаборираме с най-опитните хирургични и урологични екипи в България, които освен с отворена хирургия, могат да извършат тази част от операцията роботизирано или лапароскопски в рамките на същата операция. За целта обаче пациентът трябва предварително да е информиран и да има нагласата за подобно „разширяване“ на интервенцията.
Подобни колаборации в центровете, специализирани за лечение на ендометриоза, са рутинни и съм убеден, че те водят до значително по-добър краен резултат за пациента. Именно затова сложността на операциите при ендометриозата се съпоставя с онкологичната хирургия и следва да се извършва от опитни, понякога и интердисциплинарни екипи.
Как функционира роботизираната система Да Винчи?
Роботът се състои от конзола и кула до пациента с четири роботизирани ръце. Конзолата е мястото, от което хирургът конторлира роботизираните ръце. Така движенията на хирурга се предават върху миниатюрни инструменти, които преминават в тялото на пациентката през малки разрези до 1 сантиметър, като трептенията на инструмента, които са налице при отворената и лапароскопска хирургия и се предават от ръцете на хирурга, тук са филтрирани.
Оперативното поле се вижда в триизмерна картина с висока резолюция и голямо увеличение на образа. Роботът позволява голяма свобода на движенията, сходни с тези на човешката ръка. Всичко това помага на хирурга да постигне оптимална прецизност в движенията и максимално качество на хирургичната операция, дори при най-сложните оперативни интервенции.

Какви са предимствата при операциите с Да Винчи?
С роботизираната система Да Винчи се извършват минимално инвазивни интервенции с голяма степен на сложност, като нивата на травматичност и постоперативните болки са ниски. Това позволява минимализиране на рисковете за пациентката. Околните тъкани са максимално запазени, намалява се загубата на кръв и рискът от следоперативни инфекции.
Възстановяването след една операция с робота Да Винчи е много по-бързо в сравнение с това при отворената хирургия. Така пациентките могат да се върнат към обичайното си всекидневие в най-кратки срокове – често дори на втория ден след операцията. Те се прибират у дома не като болни, а като хора, които изцяло могат да се грижат за себе си. Разбира се, мотивацията и настройката на пациента имат огромно значение за възстановителния процес.
Благодарение на бързото възстановяване жените със злокачествени заболявания могат да продължат лечението си с химиотерапия или лъчетерапия по-рано, когато това е необходимо. Освен това роботизираната хирургия е изключително подходяща за пациентки с наднормено тегло и затлъстяване, при които методът вече се утвърди като златен стандарт.
Къде получихте сертификата си за работа със системата Да Винчи?
Първият сертификат получих в IRCAD, Страсбург, Франция, преди 10 години. Той е за асистент до пациента на роботизираната система. Вторият сертификат получих в Истанбул в университета ACIBADEM. Сертифицирането всъщност е процедура, която се случва в центрове, оторизирани от американския производител на робота Да Винчи –  Intuitive. Идеята е не да те научат как да извършиш съответната операция, а  специалистите да се запознаят с особеностите на системата – как тя функционира, как да се осигури по-добър достъп, как да се избегнат някои проблемни моменти и изобщо как технически да обезпечим безпроблемна операция.
Ако публикацията Предимствата на гинекологична операция с робот Ви допада – споделете я с вашите приятели в социалната мрежа..

Още по темата