КЗК не успяла да влезе в офисите на Петролната асоциация

КЗК не успяла да влезе в офисите на Петролната асоциация


Едва през следващите дни Комисията за защита на конкуренцията ще успее реално да влезе в офисите на Българската петролна и газова асоциация. При проверката на КЗК в сряда (20 май) антимонополистите не успели да влязат в офисите, защото в тях нямало никой. 

„Наши административни служители са по срещи и често се случва в сградата да няма никой. Ако ме бяха потърсили, щяхме да им съдействаме“, обясни председателят на БПГА Живодар Терзиев.

Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство, внос, съхранение, търговия на едро и дребно.

През последните 10 години е имало няколко акции в офисите на БПГА. Последната такава проверка е отпреди две години.

В четвъртък служителите на асоциацията са били пред сградата и са изразили готовност да съдействат на проверяващите, но това ще бъде извършено през следващите дни.

„Каквото поискат, ще им бъде предоставено. Всякакви документи могат да бъдат проверени. Аз нямам съмнение какви документи има в сградата“, коментира Терзиев.

От Петролната асоциация твърдят, че в офисите им няма документи с особена стойност. Например становища и позиции, които Българската петролна и газова асоциация е отправила прави към различни институции и медии, протоколи от управителни съвети и документи без особена информация. 

Според Живодар Терзиев въпросът за цената на горивото у нас зависи от петролните компании. „Това не зависи от нас, а от органите на държавата, които разследват съответните действия. Що се отнася до цените, то моите коментари явно са причина Българската петролна и газова асоциация да бъде привлечена в обхвата на проверката. Дейността на всички петролни компании е търговия. Що се отнася до движението – пазарът е шарен и достатъчно отворен, в което е красотата на либералната търговия“, заяви Терзиев пред Nova телевизия. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че Министерството не е било уведомено за проверката, но допълни, че планира да се срещне с Асоциацията.  “Най-правилно е да изчакаме отговора какво е продиктувало тази проверка, какво проверяват. Трябва да изчакаме този компетентен орган.”, категоричен бе той.

Председателят на партия “Воля” Веселин Марешки определи акцията като “закъсняла”. Той е на мнение, че това е трябвало да се случи още при първите съмнения за картел. “Такива влизания в офисите трябваше да има при предишни проверки, не съм сигурен дали ако е имало документи, те вече не са заличени”, смята Марешки.

Още по темата