Букурещ тества за разпределението на коронавируса сред населението

Букурещ тества за разпределението на коронавируса сред населението


Кметът на Букурещ Габриела Фиря и районните кметове дадоха старт на втората програма за тестване на населението, която има за цел да установи степента на имунитет към коронавирусната инфекция, пише в. „Ромъния либера“. 

Тестовете се правят на стадиона „Национална арена“, а резултатите са готови за 15 минути.

Кметът на Букурещ Габриела Фиря уточни, че проектът предполага тестване на 10 500 жители на Букурещ, подбрани по представителна извадка от специалисти на Института по обществено здраве. Избраните за тестване ще получат писма от столичното кметство и от районните кметове, като могат и да откажат теста.

Фиря посочи, че целта на проекта е да се установи как е циркулирал вирусът в най-голямото населено място в страната и каква е степента на естествен имунитет на населението на столицата. Кметицата уточни, че процедурата не е болезнена, а просто се взема капка кръв от върха на пръста. Резултатите ще бъдат изпратени на националните власти, а тестваното лице ще получи информация чрез писмо.

По думите й на стадиона на ден ще идват най-много 1500 души, като програмата ще се осъществява от понеделник до неделя от 8,00 до 20,00 ч. Кметицата увери, че са взети мерки да не се получава струпване на хора.

Самата Фиря и районните кметове на Букурещ са били първите, които са си направили теста, но тъй като не са били част от представителната извадка, са заплатили цената му, пише „Ромъния либера“.

Вестникът припомня, че наред с тази инициатива кметството на Букурещ лансира в петък и програмата „Тестваме за Букурещ“, в рамките на която 11 000 души ще бъдат тествани безплатно с Real Time PCR-тестове. Този проект е на доброволна основа и за участие в него вече са се записали 9000 души, посочва вестникът.

В. „Адевърул“ пише, че през юни и юли за Ковид-19 ще бъдат тествани най-малко 30 000 румънци, за да бъде направена оценка на ситуацията с оглед на евентуална втора вълна на епидемията. Министърът на здравеопазването Нелу Татару обясни, че лицата, които си правят кръвни изследвания за каквото и да било в този период, ще бъдат питани дали са съгласни кръвната им проба да бъде използвана и за това изследване.

„Трябва да видим колко са асимптоматичните случаи, които са ни убегнали“, каза министърът и допълни, че това изследване ще позволи на властите да видят кои хора имат имунитет и къде втората вълна, очаквана през есента, може да бъде по-лека. По думите на Татару втора вълна на коронавирусната инфекция се очаква през октомври, ноември и може би и декември.

„Адевърул“ цитира и мнението на професор Александру Рафила, председател на Румънското дружество по микробиология, според когото един процент от населението, тоест 180 000 души, са имали вируса. „Асимптоматичните са 10 пъти повече от диагностицираните“, заяви професорът и препоръча носенето на маски.

Още по темата