Президентът от авиобаза Граф Игнатиево: Трябва да сме единни и да не се допуска срив на икономиката заради коронавируса/ВИДЕО/

Президентът от авиобаза Граф Игнатиево: Трябва да сме единни и да не се допуска срив на икономиката заради коронавируса/ВИДЕО/

Уважавам мерките на борбата срещу престъпността, но те не могат да бъдат репресивни. Това коментира в авиобаза Граф Игнатиево президентът Румен Радев.
Той отказа да коментира решението на конституционните съдии относно запитването на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на държавния глава. Припомняме, че днес трима съдии дадоха положителен отговор на запитването на Гешев, трима са особено мнение.
В конституционния съд са компетентни хора. Там решават какво да правят. Зависи какви са намеренията на прокуратурата. Това заяви президентът Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево, която е едно от бившите му работни места.
„Аз оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и с битовата престъпност, но не бива да забравяме, че резултат може да има особено при битовата престъпност. Там не може да се прилагат репресивните мерки на държавата. Това означава, че се води борбата с корупцията там, където има течове, където е хранителната среда“, заяви Радев.
„Това е в изпълнителната власт, където са всички обществени поръчки и там трябва да е насочено цялото внимание“, каза президентът.
На въпрос как ще коментира обстановката и проблема с коронавируса Радев отговори така: „Проблемът изисква обединяването на силите на всички институции и на обществото. Има създадена организация за наблюдение и реакция. Националният оперативен щаб работи в постоянен режим“.
„Най-голямата опасност според мен е да се подложим на паника и стрес. Трябва да се вслушаме повече в препоръките на експертите, трябва да имаме дисциплина и самоконтрол. Най-голямата заплаха е да не допуснем парализиране на икономиката“, добави президентът.
„Аз разчитам всички фирми и учреждения да завишат санитарно-хигиенните си изисквания и да се работи нормално. Редно е правителството да мисли мерки за подкрепа на тези сектори и държавата да влезе в едно нормално състояние“, каза още той.
Румен Радев съобщи, че е разговарял с президента на Гърция двете държави съвместно да охраняват въздушното пространство на Македония.

Още по темата