Как да подобрим храносмилането и да предпазим черния дроб

Как да подобрим храносмилането и да предпазим черния дроб

Gastroval на фармацевтичната фирма Valentis е уникален продукт, съдържащ комбинация от храносмилателни ензими и предпазваща черния дроб съставка. Той може да се приема както от пациенти със стомашно-чревни и чернодробни заболявания, така и от здрави хора за подобряване на храносмилането и за защита на черния дроб.
Въпреки че ензимните препарати от животински произход са установеният стандарт, през последните години се натрупва все повече опит с придобити от растения или микроорганизми ензими, които се очертават като обещаваща терапевтична алтернатива.
Храносмилателните ензими се синтезират и секретират в стомашно-чревния тракт, като осигуряват разграждане на мазнините, протеините и въглехидратите и създават условия за последващата абсорбция на нутриентите.
Gastroval на фармацевтичната фирма Valentis е хранителна добавка, съдържаща естествени активни ензими (амилаза, целулаза, лактаза, протеаза, пектиназа, глюкоамилаза, липаза), извлечени от гъбата Aspergyllus oryzae чрез специален метод за пречистване, и
растителни екстракти за добро храносмилане.
Ензимната смес запазва своята активност при температура на човешкото тяло (30-40 градуса), ефикасни са при широки граници на рН (от 3 до 9) и във всички отдели на храносмилателната система, поради което са по-пригодни за човешкия организъм от свинските панкреасни ензими. Ензимите от Aspergillus успешно разграждат протеини, мазнини, въглехидрати, включително и влакнини.
Активните съставки на Gastroval са:
Natenzym D – ензимен комплекс, съдържащ амилаза, целулаза, лактаза, протеаза, пектиназа, глюкоамилаза, липаза;
жълта тинтява (Gentiana lutea) – силно горчива билка, подобряваща храносмилането; алкалоидите на тинтявата (гентапикрин, амарогентин) стимулират стомашната и жлъчната секреция;
глухарче (Taraxacum officinale) – подобрява лимфния дренаж на черния дроб, релаксира гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт, улеснява отделянето на жлъчен сок;
бял трън (Silybum marianum) – сух екстракт от семена, съдържащ 80% силимарин, който е с изразен хепатопротективен ефект

Черният дроб е изключително податлив на токсично увреждане, тъй като неговите клетки (хепатоцитите) непрекъснато сортират, разпределят, метаболизират или натрупват различни субстанции, които достигат до тях след резорбцията им в кръвообращението. Някои от тези вещества, като например триглицеридите и мастноразтворимите витамини, се свързват в липопротеини и се разпределят към други тъкани.

Други субстанции могат да доведат до токсично увреждане, докато не се обезвредят. Това могат да бъдат различни съставки на храните, алкохол, токсини от тютюневия дим, вирусни и бактериални антигени, медикаменти. По време на процеса на детоксификация се използва глутатион, който е ключовият антиоксидант на хепатоцитите.
Понякога обаче, в опит за неутрализиране на определени токсини, P450 ензимите могат да доведат до химична трансформация на някои вещества, в резултат на което те стават още по-токсични. Последиците са неконтролирано изчерпване на глутатиона и на останалите антиоксиданти, което води до разрушаване на чернодробните клетки.
Силимарин осигурява хепатопротективен ефект чрез няколко механизма на действие:
антиоксидантно – прекъсва процеса на окисляване на липидите, който е причина за разкъсване на клетъчните мембрани, като това води до тяхното стабилизиране;
понижаване на проникването в клетките на някои токсични субстанции;
увеличаване на синтеза на белтъци в чернодробните клетки чрез стимулиране на активността на ядрената РНК-полимераза;
увеличаване на регенеративните способности на черния дроб, образуване на нови хепатоцити, намаляване на клетъчната смърт
Освен стомашно-чревни, чернодробни и панкреасни заболявания, други показания за прием на Gastroval са: чувство на тежест в стомаха, запек, диария, лош дъх от устата, мастна дегенерация на черния дроб. Препоръчваната доза е една капсула по време на хранене два пъти дневно.

 
The post Как да подобрим храносмилането и да предпазим черния дроб appeared first on Жената днес.

Още по темата