Извънредното положение вече е обстановка според 4 заповеди

Извънредното положение вече е обстановка според 4 заповеди


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сложи подписа си под четирите заповеди, които според промените в Закона за здравето заместват разпоредбите в Закона за извънредното положение, който действаше до 13 май. От 14 май се обявява извънредна епидемична обстановка. Стана ясно обаче, че нищо не се променя.  Извънредната епидемична обстановка ще бъде в сила до 14 юни, засега. Според решението на здравния министър, тя може да бъде удължавана неопределено време. Това може да се случва без да бъде гласувано от законодателния орган.

Остава задължението за носенето на маски на закрити обществени места. В сила е и 14-дневната карантина за всички, влезли на територията на страната от друга държава, както и забраната за работа на моловете и на детските ясли и детските градини. Конференциите, симпозиумите и други масови научни мероприятия също остават забранени в следващия месец.

Разрешават са посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, но при използване на максимум 30% от капацитета на залите. 

Напълно затворени остават увеселителните и игрални зали, дискотеките и баровете, както и закритите търговски площи на заведенията за хранене и развлечения – ресторантите, заведенията за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарниците.

Удължава с един месец срокът, в който работодателите трябва да осигурят дистанционна форма на работа на своите служители. Ако това не е възможно, фирмата трябва да осигури всички необходими мерки за предотвратяване на разпространението на Covid-19. „Алгоритъмът“ за това е посочен в отделно приложение към заповедта.

Различното при сегашната ситуация е, че тя не трябва да бъде гласувана от Народното събрание. Решението за нейното обявяване се взима от Министерския съвет по препоръка на здравния министър.

Още по темата