Гореща версия: Генерал, адвокат и професор за горещия стол на служебен премиер

Гореща версия: Генерал, адвокат и професор за горещия стол на служебен премиер

„Има такъв народ” в сряда върна мандата и президентът Румен Радев днес връчи третия такъв на БСП.
Изданието Kmeta.bg, твърди, че има информация кои са трите спрягани имена, на които се е спрял президентът, при евентуално служебно правителство.
Това са генерал Бриго Аспарухов, адвокат Стефан Гугушев и ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.
Кои са те?
Генерал Бриго Аспарухов
Аспарухов завършва немската гимназия в Ловеч, после външна търговия във Висшия икономически институт “Карл Маркс” (сега Университет за национално и световно стопанство). От 1991 година застава начело на Националната разузнавателна служба и я ръководи в продължение на шест години.
През октомври 2000 г. е обвинен в длъжностно престъпление по чл. 387, ал. 2 и 3 от Наказателния кодекс. Според прокуратурата като шеф на Националната разузнавателна служба е превишил правата си и през юни 1993 г, нарушавайки закона, е разпоредил да се унищожи оперативният отчет и архивните материали на секретен сътрудник на ДС с агентурно име “Румянцев”. Под името “Румянцев” се крие бившият шеф на Банка за земеделски кредит – Атанас Тилев.
Бил е кандидат на БСП за кмет на София, но губи изборите от Бойко Борисов.
Адв. Стефан Гугушев
Той е висококвалифициран юрист с дългогодишен професионален опит. Основава „Гугушев и Партньори”, след като натрупва опит в друга водеща българска правна кантора. Той притежава експертиза по широк кръг от правни въпроси – сливания и придобивания, корпоративното и търговско право, финансирания, енергетика, данъчно право и международно данъчно планиране.
Посочен е като водещ адвокат от IFLR 1000 и Chambers & Partners, като клиентите отбелязват неговите “изключителни професионални умения и висока ефективност.”. Адв. Гугушев е арбитражен съдия в Международния арбитражен съд, София.
Той е член на Борда на директорите на „Ендевър България“ – подразделение на „Ендевър Глобъл“ – предприемаческо сдружение, опериращо в повече от 25 държави. Адв. Гугушев е член на борда на директорите на European Family Businesses – единствената организация, представляваща интересите на европейския семеен бизнес пред институциите на ЕС.
Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски” с магистърска степен. Той е носител е на редица отличия и награди.
Проф. Анастас Герджиков
Герджиков завършва средното си образование през 1982 г. в Националната гимназия за древни езици и култури. През 1984-1985 г. следва специалност „Класическа филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
През следващата година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с дипломна работа на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения”. От 2004 г. е доцент по антична литература (хабилитационен труд „Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици”).
Четири години по-късно става професор по антична и средновековна литература (хабилитационен труд „Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.”). Герджиков е бил заместник-министър на образованието и науката (2001- 2003 г.), управител на Фонд „Научни изследвания” (2007-2008 г.) и член на специализирания съвет по литературознание при ВАК (2007-2010 г.). В периода 2010-2011 г. е заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, отговарящ за акредитация и научна дейност.
От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет, отговарящ за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение. Избран е за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 17 ноември 2015 г./Блиц.БГ

Още по темата