Моловете и фитнесите отварят врати, заведенията остават затворени

Моловете и фитнесите отварят врати, заведенията остават затворени


Търговските центрове и фитнес залите отварят от 1 февруари. Работното време на големите молове ще бъде намалено. Те ще работят от 10:00 ч. сутринта до 21:00 ч.

Търговците обещават за въвеждането на строги мерки срещу разпространение на заразата – на всеки час ще се извършва дезинфекция. Ще има и охрана, която да следи за струпване на хора.

От днес отварят врати и спортните зали. Капацитетът на обектите е намален на 50%.  Не е задължително хората да тренират с маска. Дезинфекция ще се прави всяка сутрин, а от посетителите ще се изисква да почистват уредите след ползване.

Заведенията остават затворени, въпреки протестите си. Ресторантьорите се отказаха да отварят протестно от днес. Причината е, че ако го направят, ще носят наказателна отговорност за нарушаване на мерките.

87% от членовете на Сдружение на заведенията в България са заявили, че са против такова протестно отваряне, заяви в телевизионно интервю Евгени Зумпалов. Втората причина да се откажат е, че нарушението на забраната носи освен парична санкция и наказателна отговорност до 5 години.

„Те осъзнават своята отговорност, но не подкрепят решенията на Националния оперативен щаб. Това са две коренно различни неща“, подчерта Зумпалов и отбеляза, че от щаба дават решения, които всеки път са различни.

„Ние не искаме да са затворени моловете и фитнесите, нашето искане беше да се отвори всичко, след като нашите резултати са добри и бройките са малки“, заяви той.

Още по темата