Д-р Десислава Кателиева: Не е отслабнал натискът върху здравната система

Д-р Десислава Кателиева: Не е отслабнал натискът върху здравната система


„Не е отслабнал натискът върху здравната система“, заяви пред БНР д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.По думите ѝ екипите на центровете за спешна медицинска помощ продължават да работят на пълна мощност.

„Независимо, че се откриват нови Covid отделения, продължава да има проблем с намирането на легла, особено, които са с кислородни апарати“, посочи тя.

Според нея признатите от статистиката болни от Covid-19 са само тези, които са минали PCR тест, но: „Всеки може да си закупи от аптеката и сам да си направи антигенен тест. Хората го правят и се лекуват вкъщи по указание на личните лекари, но не се карантинират, защото не са в статистиката. Тези хора пристигат на седмия, осмия ден във влошено състояние, но за тях статистиката нищо не знае“, обясни лекарката.

Д-р Кателиева изрази надежда Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването ще анализират ситуацията преди да вземат решение дали на 21-ви декември да отворят всички търговски центрове и заведения и хотели.

„Знаем, че по Коледа много българи от чужбина си идват за празниците. Те също са са една група, които може и да са заразени. Ако всичко е отворено, ни очакват много, много тежки новогодишни и след новогодишни празници. … Вълната на заболеваемост сега е много по-висока от онази, която беше пролетта“, подчерта тя.

Десислава Кателиева препоръча внимателно поетапно разхлабване на мерките с проверка на ефекта от тях.

Още по темата