Радев: България има нужда от поне 16 нови изтребителя

Радев: България има нужда от поне 16 нови изтребителя

„На авиацията трябва да се гледа като на средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на нея се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза, това винаги излиза скъпо. Води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки животи”, отново намери повод за критики към изпълнителната власт президентът. Това той направи пред Паметника на летеца в София на церемония за празника на ВВС.
Президентът коментира и предстоящото заседание на българо-македонска комисия, като се изказа негативно за препоръката от рюзолюцията на ЕС да признаем ОМО Илинден.
„Хората от Българо-македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват, както и досега, историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес.
Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език, заяви той.
„Това е отговорност преди всичко на страната, кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта още Радев.
Радев не пропусна да повтори критиките си относно проекта на управляващите за нова Конституция.
„Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите”, каза още той по време на събитието.
Преди дни Румен Радев сезира КС с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България, прието от Народното събрание./ Dariknews.bg

Още по темата