Сергей Станишев и знакови лица на прехода – вън от Националния съвет на БСП

Сергей Станишев и знакови лица на прехода – вън от Националния съвет на БСП


Юбилейният 50-и конгрес на БСП се оказа знаков за българската левица. Както се и очакваше той зададе нов курс за кадрово обвновление на партията, след победата на Корнелия Нинова в първия пряк избор за председател от всички членове на партията.

Форумът категорично подкрепи водената от Корнелия Нинова политика за категорична опозиционност и борба срещу паралелната държава, задкулисието и за нов морал в политиката и управлението на държавата. Това пролича от избрания нов състав на Национален съвет на партията.

От широкото ръководство на партията изпаднаха знакови имена на прехода като Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Пирински и Анна Пиринска, Георги Божинов, Юрий Асланов, Катя Николова, Михаил Миков (който сам си направи отвод още вчера от листата на пленума), Велислава Дърева, Красимир Янков и Валери Жаблянов.

692 социалисти кандидатстваха за 113 избираеми места в в ръководния орган на партията. В него влизат Крум Зарков (с най-много гласове), следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин. Следват: Румен Гечев, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Костадин Паскалев, Румен Овчаров, Радослав Гайдарски, Бриго Аспарухов, Светлана Шаренкова, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Крум Дончев, Петър Мутафчиев, Таско Ерменков, Филип Попов, Деница Златева, Калоян Паргов, Стоян Мирчев, Георги Търновалийски, Манол Генов, Христо Проданов, Весела Лечева, Евгений Белий, Милко Недялков, Кольо Милев.

В националния съвет влиза и един от кандидатите за лидерския пост в БСП Кирил Добрев. В ръководния орган на партията влиза и кметът на Троян Донка Михайлова.

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отпада от Националния съвет на партията. В проведеното тайно гласуване той е  на 157-мо място при квота от 113 души. Валери Жаблянов оттегли кандидатурата си за съвета.

Очаква се заключителното слово на лидера на социалистите Корнелия Нинова

Вотът започна снощи, като 692-ма души се борят за 113 места. Има много нови млади лица. При първи поглед на състава се вижда, че Нинова владее 80% от пленума на партията.

Георги Гергов влиза в Националния съвет като делегиран представител на пловдивските социалисти. Ден преди конгреса той призова за единение на партията и заставане зад победилата в прекия вот като председател на партията Корнелия Нинова.

Националният съвет е органът, който взима важните решения в БСП в периода между заседанията на конгреса и определя политическата дейност на партията. Той утвърждава водачите на листи за парламентарните избори, кандидатите за президент и вицепрезидент, и всички останали номинации, които партията прави за държавни постове. Пленумът взима и решението за участие в изпълнителната власт. По устав той заседава не по-малко от веднъж на два месеца. 

Съставът на новия пленум показва, че той ще бъде много по-консенсусен и работещ орган за разлика от предишния, в който т.нар. вътрешна опозиция се опитваше непрекъснато да бламира лидера сии на няколко пъти успя.

Още по темата