Шести пореден ден на протести в София/СНИМКИ/

Шести пореден ден на протести в София/СНИМКИ/

Започна шестият пореден антиправителствен протест. Освен в столицата хората изразяват недоволството си и по улиците на Бургас, Благоевград, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Русе, Габрово, Монтана, Плевен, Видин и Ямбол. Българската общонст в в Берлин, Лондон и Виена също протестира за пореден ден.
„Като човек, който протестира от 30 години, автентично, никога не сме имали гаранция, че това, което искаме ще се случи. И сега няма гаранция. Когато са на власт, те вярват, че това, което правят е правилно. Всеки човек се самозаблуждава. Може би накрая ще се събудят, когато видят колко хора смятат, че не е правилно“, заяви Аделина Банакиева, позната от протеста на майките на деца с увреждания и палатковия лагер. Тя е категорична, че който и да дойде на власт няма да е по-лош, по-срамен и по-некомпетентен от тези, които сега ни управляват, цитира я БГНЕС.
Банакиева призна, че и тя има информация за платени протестиращи и провокатори, като сред тях са хора от агитки. Според нея те са поне 100 души и призна, че неведнъж ги посочват на полицията. „Не знам кой им плаща, но те ни пречат ужасно. Ние основно пазим полиция и жандармерия от провокатори. Ако някой знае кой им плаща, моля, заловете ги“, призова жената.
Галентин Грозев държи българския флаг и е убеден, че рано или късно управляващите ще подадат оставка.
„Ще има резултат. Това няма да стане с оглед и на вчерашното изявление на посолството на САЩ. След като и посолството подкрепя народа и протеста, а не подкрепя правителството, очевидно, че и външната подкрепа за това правителство е паднала. И ако са толкова силни да отидат на избори и да видят какво ще им се случи“, добави мъжът.
Според него винаги има алтернатива и след Борисов народът ще излъчи лидери, като само на този протест имало поне трима.
Той е категоричен, че на протеста са дошли отговорни към държавата граждани и не може да си обясни кой и защо ще плаща на 20 000 души всеки ден.
На протеста мъж носи маската на американския президент Доналд Тръмп. Недалеч от него е бившият реформатор Велислав Минеков, сега сред неформалните лидери на протестите – Арман Бабикян и адвокат Хаджигенов.
От СДВР по-рано апелираха гражданите да не се поддават на провокации.
Служители на СДВР са ангажирани с охраната на протеста в центъра на София. Отново в първите редици са полицаите с жилетки „Антиконфликт“- ясно послание, че целта им е опазването на обществения ред и на сигурността за гражданите.
Малко след 19.00 множеството вече се събра в „Триъгълника на властта“ и започна да скандира „Оставка“ под прозорците на Министерския съвет./Dariknews.bg

Още по темата