Еуфория в Брюксел! Съобщиха кога влизаме в чакалнята на еврозоната

Еуфория в Брюксел! Съобщиха кога влизаме в чакалнята на еврозоната

България и Хърватия могат да влязат в чакалнята на еврозоната тази година. Това заяви Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Bloomberg.
Коментарът на Панета пред вестник Le Mondе сигнализира, че процесът по разширяване на еврозоната остава непроменен въпреки икономическите щети от коронавируса.
„Хърватия и България предприеха смели мерки“, отбеляза Панета. „Ако процесът приключи успешно, те могат да се присъединят към ERM II до края на годината“, добави той. Панета отбеляза, че страните обикновено остават в ERM II в рамките на около две години, като посочи, че „първият наличен прозорец за присъединяване на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 г., ако всички предварителни оценки са успешни“.
Хърватия този месец отстрани една от пречките по пътя към членството в еврозоната, след като ЕЦБ заяви, че петте ѝ най-големи банки не са изправени пред капиталов недостиг. В своя доклад за конвергенцията, публикуван миналата седмица, ЕЦБ отбеляза, че коронавирусната криза поставя предизвикателства за инфлацията и публичните финанси в двете страни./Вестник Марица

Още по темата