Нинова: Борисов и задкулисието изсмукват ресурсите на държавата

Нинова: Борисов и задкулисието изсмукват ресурсите на държавата


В България съществува паралелна държава. Тя е завладяла официалната. Не институциите, а задкулисието управлява страната. Правителството на Борисов не се бори с него, а му е предала управлението на България и в общ сговор изсмукват ресурсите ѝ. Няма да се връщам назад, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред днешния червен пленум.

„Нека видим само последните дни. Министър на земеделието призовава за прикриване на измами, министър на образованието, оплетен в конфликт на интереси и далавери с пари за учебници, министърът на външните работи в семейни обвръзки със скандален строеж на Алепу, министър на финансите и председател на Бюджетната комисия са в открит законодателен лобизъм и скрити договорки за хазарт. Държавата изкупува на двойна цена акции в частна банка без санкции на Народното събрание и с наши пари. Където и да погледнеш е пропито от беззаконие и кражби. И накрая чуваме запис, в който премиерът безпрецедентно злепоставя България пред Европа, коментирайки по недопустим начин европейски лидери. Той прави признание за използване на държавната машина срещу бизнесмени, дръзнали да не се съобразят с неговото мнение и сипе заплахи срещу кандидата ни за евроизбори Елена Йончева. Арогантно и цинично определя председателя на парламента, с което окончателно убива институцията Народно събрание. За пореден път показва унизително и презрително отношение към жените. Борисов демонстрира безнаказаност, злоупотреба с власт и просташка агресия. Борисов се превръща в опасност за България. Прехвалената му външна политика се свежда до онова изречение от записа, което не бих повторила“, заяви Нинова.

По думите ѝ не бива да се изненадваме защо получаваме поредния отказ от приемане в Шенген и чакалнята на Еврозоната. Според нея външната политика не е простащина, прикрита зад незнаене на езици, а сериозна, последователна и с характер отстоявана позиция в защита на националния ни интерес в общия ни европейски дом.

„А вътре? Бедността нараства и в резултат на кризата. Увеличават се неравенствата. Икономиката буксува. Здравеопзаването е недостъпно за хиляди хора. Образователното равнище на децата ни пада, прекрасната ни природа се унищожава от тонове боклуци, мръсна вода и въздух. Това не може да продължава повече така. Нужна е спешна промяна на модела на управление. Не на бушоните, а на модела. Ние, БСП, последователно се борим в последните 4 години за това. Но днес, когато се вижда краят на това управление, сме загледани в себе си, в споровете и битките помежду си, рискувайки да изпуснем историческа възможност да променим България. Да, десетки години в БСП сме имали спорове и противоборства. Това е помагало на партията да се запази като демократичен организъм от хора с различни мнения. Хубаво е да имаме различни мнения. Опасно е, ако имаме различни цели“, посочи лидерът на БСП.

Още по темата