Областният управител: Поклон пред българския учител

Областният управител: Поклон пред българския учител

Уважаеми дейци на просветата и културата, учители и ученици, скъпи съграждани!
Отново е 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост! Това е датата, която ни кара да се преклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий и пред всички дейци, които градят духовната крепост на писмеността, просветата и знанието.
24 май е празникът на българското слово, книжнина и знание, които през хилядолетната ни история са символ и стожер на българската идентичност.
Делото на Светите братя Кирил и Методий е символ на духовния стремеж на българския народ към знание и културен разцвет. И в най-тежките си години, България се е съхранила именно, защото е била държава на духа.
На този ден най-осезаемо се чувстваме горди потомци на велика нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа.
Използвам днешния светъл празник, за да изкажа своята признателност към всички Вас – учители, културни и читалищни дейци и самодейци в област Пловдив, за Вашето постоянство, професионализъм и енергия, благодарение на които успяваме да запазим пламъка на съзиданието, обичта към знанията и вековните български културни традиции.
Днешният 24 май е отново повод да се поклоним пред българските учители, които с любов, търпение и всеотдайност учат децата ни на четмо и писмо!
ЧЕСТИТ 24 МАЙ!
ДА ПРЕБЪДАТ СЛОВОТО, ВЯРАТА И БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ!

Още по темата