Обявиха извънредна епидемична обстановка до 14 юни

Обявиха извънредна епидемична обстановка до 14 юни


„Възползвахме се от възможността, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта, считаме, че мерките, които сме предлагали досега, трябва да продължат. Правителството смята, че пандемията от COVID-19 представлява опасност за здравето на българските граждани.“ Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по повод обявяването на извънредна епидемична обстановка от 14 май до 14 юни. 

Сред мотивите за решението на Ананиев е фактът, че не е ясно какво причинява заболяването, както и липсата на лекарство против болестта. На базата на това решение министърът ще издаде няколко заповеди, групирани в 4 вида. Те ще бъдат публикувани до полунощ на сайта на Министерство на здравеопазването и започват да функционират от началото на деня.

„COVID-19  е заболяване, което се развива в целия свят, предава се от човек на човек и води до тежки последствия. Огнищата на болестта са разпространени в цялата страна. Освен тези, които се заразиха в семейна среда и в болничните заведения, огнища има и в редица социални домове“, подчерта здравният министър. 

Той съобщи, че се възобновяват трансплантациите, тъй като донорите отиват в други държави, които са с по-влошена обстановка, докато у нас има създадена напълно безопасна организация.

Отварят се и парковете, и градските градини за движение, това ще става със заповед на кметовете и областните управители.

Ананиев увери, че в зависимост от ситуацията, ще се предприемат други мерки за борба срещу коронавируса. Той е против отмяната на 14-дневната карантина за влизащите в страната от други страни. Затова заповедта остава в сила.

Шампионатът по футбол ще започне на 5 юни. 

Съставен е план за отварянето на детските градини. Обмисля се да се пусне анкета сред родителите за това, доколко са склонни да пуснат децата си на детска градина. Ще се въведе и алгоритъм за отварянето им. Ще има изисквания както към родители и децата, така и към персонала. Здравният министър и министърът на образованието са стигнали до решение, че ако бъдат отворени детските градини, то групите ще са с не повече от 12 деца.

Националният оперативен щаб ще дава брифинг само веднъж дневно – сутринта. Това е решено след среща на ръководството на щаба с премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят и членовете на Министерския съвет са провели чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието е Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

„Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му“, съобщават от правителството.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Още по темата